Fajon: Učiniti sve da se ne vrate vize

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da bi BiH i EU trebalo da učine sve da nikada ne dođu u situaciju da za građane BiH ili bilo koje druge zemlje u regionu opet budu uvedene vize.

“To bi bio veliku udar za građane”, rekla je Fajon Srni.

Ona je istakla da članovi Evropskog parlamenta čine sve da bi zaštitili slobodu kretanja i bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana.

“To vam mogu lično garantovati, jer svaki dan razgovaram sa kolegama”, rekla je Fajonova.

Ona je napomenula da su i dalje bitni svi napori za sprečavanje kršenja slobode kretanja.

Fajonova je podsjetila da su krajem prošle godine propali pregovori o uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima za treće zemlje. U Komitetu za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje odnose (LIBE) nove rasprave još nisu počele, ali Fajonova očekuje da će do toga vrlo brzo doći.

“Sad je na čelu EU Irska, zemlja koja ima veliko iskustvo. Očekujem da će u pregovorima biti osjetljiva kada je riječ o pitanju slobode kretanja Evropljana, koje je veoma bitno. Bolje je da nemamo dogovora o mehanizmu suspenzije, nego da usvojimo dogovor koji bi bio loš i koji bi zemaljama EU omogućio da bilo kada i u bilo kojoj povoljnoj političkoj situaciji zloupotrijebe mehanizam za domaći populizam”, istakla je Fajonova.

Prema njenim riječima, taj mehanizem je potreban EU, jer je bitan za sve zemlje van Šengena koje traže bezvizni režim za putovanja u EU.

To znači, dodala je ona, da će mehanizam prije ili kasnije biti usvojen, ali u ovom slučaju nije moguće reći, kada i kako će pregovori krenuti dalje.

“Nadam se da mehanizam, i kad bude usvojen, EU neće nikada koristiti i da će to biti mehanizam samo za vanredne, ozbiljne, alarmantne, iznenadne situacije”, izjavila je Srni Fajon.

Fajon je rekla da nema podataka koliko je građana BiH tražilo azil u 2012. godini u zemljama Šengena, navodeći da treba sačekati izvještaj evropske agencije Frontex.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, u 2012. godini nijednom građaninu BiH nije odobren azil bilo gdje u svijetu, izjavio je ranije Srni sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić.

“U ovom trenutku još nemamo sveobuhvatne podatke koliko je građana BiH prošle godine podnijelo zahtjeve za azil i nadamo se da ćemo sa tim podatakom raspolagati za nekoliko sedmica. Međutim, činjenica je da imamo veliko povećanje broja podnosilaca zahtjeva za azil iz BiH u odnosu na 2011. godinu i lažni azilanti iz BiH su se počeli mjeriti u hiljadama”, rekao je Dautbašić.

On je naglasio da su zahtjevi, kada je riječ o ljudima iz BiH, u 99 posto slučajeva podnošeni u Njemačkoj i Švedskoj.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Jessy #
  • Tüllin #
  • Monopoly experience
  • Richard
  • Nicola
  • le bouquet aux luettes
  • Tüllin
  • Jessy
  • l'échelle de la fable

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.