Sutra štrajk u RS-u

Jučerašnji razgovori predstavnika Saveza sindikata RS i predsjednika Vlade Aleksandra Džombića oko zahtjeva sindikata za povećanje cijene rada sa 100 na 110 KM kao uvjeta da radnici prosvjete, policije, uprave i pravosuđa odustanu od generalnog štrajka okončani su bez dogovora.

Za danas je najavljena još jedna runda razgovora.

 

Sudeći prema izjavama predstavnika Vlade sve je izvjesnije da će sutra radnici, budžetski korisnici, kojima su od 1. januara ove godine plate smanjene za deset posto stupiti u generalni štrajk.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da u ovom trenutku ne postoji mogućnost da bude povećana cijena rada, pojašnjavajući da bi “svaka korekcija cijene rada podrazumijevala promjene u budžetu RS, što u ovom trenutku nije realno“.

Vlada smatra, istakao je Tegeltija, da u ovom trenutku ne postoji dovoljno ni mogućnosti, ni razloga, niti finansijskog opravdanja za korekciju u budžetu.

Dodao je da “Vlada razgovara sa sindikatima i da pokušava objasniti situaciju u kojoj se nalazi RS, njene finansijske potencijale, obaveze koje ima prema zaposlenima u javnom i realnom sektoru, te zašto se opredijelila za smanjenje plata“.

Ministar finansija RS posebno je kritikovao kako je naveo „ponašanje sindikata prosvjete“, optuživši ih da „stvaraju konfuziju kod roditelja zbog pogrešnog tumačenja Zakona o štrajku u vezi sa ispunjavanjem minimuma procesa rada“.

On je podsjetio na prijedlog Vlade koji je ranije iznesen sindikatu, a to je da se “nastavi sa budžetom kakav je usvojen, a da nakon šest mjeseci zajedno analiziraju kompletnu prihodovnu stranu budžeta, kao i sve moguće uštede i rashode, te da nakon toga razgovaraju o tome da li postoje uslovi za povećanje plata“.

Tegeltija je napomenuo da će plate, ukoliko bude štrajka, biti obračunavane u skladu sa Zakonom o štrajku, odnosno da radnik neće dobiti dnevnicu za dan kada je bio u štrajku.

Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je sindikat da odustane od štrajka i da se uđe u dijalog.

Govoreći o najavljenom štrajku budžetskih korisnika, Dodik je rekao da smanjenje plata nije trajno i da će prvom prilikom biti djelimično ili u cijelosti vraćene.

“Cilj nam je da ove godine djelimično vratimo plate, a u januaru naredne godine da ih u cijelosti vratimo na nivo iz decembra prošle godine. Odluka o smanjenju plata nije uperena protiv ljudi, a one će sigurno biti redovne“, istakao je Dodik.

Iz četiri granska sindikata budžetskih korisnika jučer su stigla jasna upozorenja da od štrajka neće odustati, ukoliko u toku današnjeg dana Vlada ne promijeni svoj stav i prihvati traženo povećanje cijene rada.

Sindikalci su odlučni i da ostanu dosljedni stavu da nisu dužni u obrazovnim institucijama, shodno Zakonu o štrajku, održavati minimum procesa rada.

Oni su, podsjećamo, u petak od predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića zatražili i zvanično tumačenje Zakona o štrajku, u vezi obavezama prosvjetnih radnika.

Komentarišući ovaj zahtjev Radojičić je sindikalce optužio da od “formalnog akta prave medijsku predstavu“.

“Ovo je prebacivanje na politički teren nečega na što parlament neće odgovoriti do ponedjeljka ujutro, jer ovo podrazumijeva niz koraka koji mogu trajati i četiri mjeseca“, poručio je predsjednik Narodne skupštine RS.

(Anadolija)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.