Bošnjačka udruženja: Tražimo smjenu Vuka Jeremića

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravio je danas izvinjenje glasnogovornika generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moona zbog izvođenja i ovacija, kako su istakli, militantnoj srpskoj nacionalističkoj pjesmi “Marš na Drinu” na koncertu u UN-u koji je organizirao predsjednik 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, izvještava novinar agencije Anadolija .

”Dok pozdravljamo vijest, također, tražimo da UN poduzme odgovarajuće korake kako bi se adekvatno kaznio glavni arhitekta i krivac za ovaj nemili događaj”, navodi se u dopisu KBSA. Iz KBSA su zatražili da UN zbog ovog skandala smijeni Vuka Jeremića sa položaja predsjednika 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je sa partnerskim organizacijama, Institutom za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Savjetodavnim vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) i Bosansko-američkim institutom za genocid (BAGI) uputio protestno pismo na adresu UN-a.
 
Izrazili su razočaranje zbog prisustva Generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona na koncertu koji je održan u UN-u, a koji je organizirao Vuk Jeremić, predsjednik 67-e sjednice Generalne skupštine UN-a.
 
Koncert je, kako su tada naveli, bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u Bosni i Hercegovini jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu “Marš na Drinu”.
 
Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona Martin Nesirky saopćio je u četvrtak da je ”UN svjestan da su neki ljudi povrijeđeni izvedbom srpske ratne pjesme”. Napomenuo je da generalni sekretar UN-a nije bio svjestan o kakvoj se pjesmi radi i gdje se sve koristila ova pjesma u prošlosti.
 
Pjesma “Marš na Drini” je srpska ratna pjesma i nekadašnja himna Srbije. Američki mediji navode da je postala inspiracija za fašiste i srpske nacionaliste te da je bila zabranjena od strane komunističkih vlasti poslije Drugog svjetskog rata.
 
Tekst pjesme uključuje dijelove kao što su “krv je tekla Drinom”. “Marš na Drinu” su, prema iskazima žrtava, pjevale srpske snage tokom genocida 1995. godine u Srebrenici, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.