Fajon: Učiniti sve da se ne vrate vize

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da bi BiH i EU trebalo da učine sve da nikada ne dođu u situaciju da za građane BiH ili bilo koje druge zemlje u regionu opet budu uvedene vize.

“To bi bio veliku udar za građane”, rekla je Fajon Srni.

Ona je istakla da članovi Evropskog parlamenta čine sve da bi zaštitili slobodu kretanja i bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana.

“To vam mogu lično garantovati, jer svaki dan razgovaram sa kolegama”, rekla je Fajonova.

Ona je napomenula da su i dalje bitni svi napori za sprečavanje kršenja slobode kretanja.

Fajonova je podsjetila da su krajem prošle godine propali pregovori o uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima za treće zemlje. U Komitetu za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje odnose (LIBE) nove rasprave još nisu počele, ali Fajonova očekuje da će do toga vrlo brzo doći.

“Sad je na čelu EU Irska, zemlja koja ima veliko iskustvo. Očekujem da će u pregovorima biti osjetljiva kada je riječ o pitanju slobode kretanja Evropljana, koje je veoma bitno. Bolje je da nemamo dogovora o mehanizmu suspenzije, nego da usvojimo dogovor koji bi bio loš i koji bi zemaljama EU omogućio da bilo kada i u bilo kojoj povoljnoj političkoj situaciji zloupotrijebe mehanizam za domaći populizam”, istakla je Fajonova.

Prema njenim riječima, taj mehanizem je potreban EU, jer je bitan za sve zemlje van Šengena koje traže bezvizni režim za putovanja u EU.

To znači, dodala je ona, da će mehanizam prije ili kasnije biti usvojen, ali u ovom slučaju nije moguće reći, kada i kako će pregovori krenuti dalje.

“Nadam se da mehanizam, i kad bude usvojen, EU neće nikada koristiti i da će to biti mehanizam samo za vanredne, ozbiljne, alarmantne, iznenadne situacije”, izjavila je Srni Fajon.

Fajon je rekla da nema podataka koliko je građana BiH tražilo azil u 2012. godini u zemljama Šengena, navodeći da treba sačekati izvještaj evropske agencije Frontex.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, u 2012. godini nijednom građaninu BiH nije odobren azil bilo gdje u svijetu, izjavio je ranije Srni sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić.

“U ovom trenutku još nemamo sveobuhvatne podatke koliko je građana BiH prošle godine podnijelo zahtjeve za azil i nadamo se da ćemo sa tim podatakom raspolagati za nekoliko sedmica. Međutim, činjenica je da imamo veliko povećanje broja podnosilaca zahtjeva za azil iz BiH u odnosu na 2011. godinu i lažni azilanti iz BiH su se počeli mjeriti u hiljadama”, rekao je Dautbašić.

On je naglasio da su zahtjevi, kada je riječ o ljudima iz BiH, u 99 posto slučajeva podnošeni u Njemačkoj i Švedskoj.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.