DISKRIMINACIJA ŽRTAVA U PRIJEDORU U IZVJEÅ TAJU UN-a

Predstavnici Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” su se u Banja Luci sastali sa posebnom izvjestiteljicom UN-a o nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama, Rashidom Manjoo.

Gdja Manjoo je u službenoj misiji u Bosni i Hercegovini, da bi tražila i dobila informaciju o nasilju nad ženama. Izvjestiteljica razmatra različite manifestacije nasilja nad ženama: nasilje u porodici, u društvu i nasilje načinjeno ili ohrabreno od strane države. Izvjestiteljica se ovih dana susreće sa sluzbenicima vlade, aktivistima nevladinih organizacija, ekspertima i žrtvama u Bosni i Hercegovini.

Interesovala su je silovanja u ratu i poslijeratni odnos vlasti prema tim žrtvama, ali i civilnim žrtvama uopšte. Posebno zanimanje je imala za policijske zabrane i prijetnje udruženjima žrtava od strane lokalne vlasti u Prijedoru.

Predstavnici ”Izvora” su izvjestiteljicu detaljno informisali o zabrani komemoracije za 266 ubijenih i nestalih prijedorskih žena i djevojčica. Gdja Manjoo je već bila upoznata sa napadom na kancelariju ”Izvora” i na pritiske od strane lokalne vlasti u Prijedoru te je tražila više detalja o tome.

Za očekivati je da će dio onoga što je saznala o tretmanu žrtava i građana nesrpske nacionalnosti u Prijedoru ući i u izvještaj koji će posebna izvjestiteljica UN-a sačiniti po završetku misije u BiH.

Gdja Manjoo je uputila predstavnike ”Izvora” kojim međunarodnim tijelima treba uputiti žalbe vezano za ovogodišnje atake lokalne vlasti u Prijedoru na osnovna ljudska prava, kao što su pravo na javno okupljanje, izražavanje i sjećanje na žrtve.

Press Izvora

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.