Zečević i ostali: Zatražena oslobađajuća presuda

 

Odbrane Saše Zečevića i Radoslava Kneževića, optuženih za zločine na Korićanskim stijenama, u završnoj riječi su zatražile oslobađajuću presudu, jer smatraju da Tužilaštvo BiH nije dokazalo njihovu krivicu.

Optuženi Zečević, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, očekuje od Suda BiH da ga oslobodi krivice.

“Žalim zbog žrtava zločina, suosjećam sa porodicama. Imaju pravo znati šta se dogodilo. Počinioci trebaju odgovarati, ali ja ne spadam u njih. Protiv mene su upotrijebljeni lažni svjedoci koji su za blažu kaznu optužili nedužne ljude”, rekao je Zečević.

On je istakao da nije htio otići u drugu zemlju jer nije učestvovao u ovom zločinu.  

Optužnica tereti Zečevića, Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju za učešće u ubistvu oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja koji je 21. avgusta 1992. krenuo iz Prijedora prema Travniku.

Prema optužnici, Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok je Topola bio stražar u logoru u Trnopolju.

“Osporili smo dokaze Optužbe zasnovane na lažnim izjavama optuženih koji su zaključili sporazum sa Tužilaštvom”, rekao je Zečevićev branilac Radovan Stanić.

Milan Vujin, Kneževićev branilac, ocijenio je da Optužba nije iznijela dokaze o učešću njegovog branjenika u likvidaciji civila.  

“Niti jedan svjedok ne kaže da je vidio Kneževića da puca. Tužilaštvo je pokušavalo ubijediti Vijeće da je Knežević bio prisutan i da je izvršio krivično djelo udruženog zločinačkog poduhvata. I da prihvatite da je bio tamo, vi nemate dokaze da je pucao”, istakao je Vujin.

On je dodao da nema čvrstih dokaza koji bi opovrgli Kneževićev alibi da 21. augusta 1992. uopće nije bio u pratnji konvoja.

Odbrana trećeoptuženog Čivčića završnu riječ iznijet će u četvrtak, 14. juna.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.