Zečević i ostali: Čivčić kolateralna šteta

 

Na suđenju za ubistva oko 200 civila na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992., Odbrana je u završnoj riječi navela da podizanje optužnice protiv Petra Čivčića, nekadašnjeg pripadnika interventnog voda prijedorske policije, “predstavlja kolateralnu štetu”.

Branilac Savan Zec je rekao da je način dokazivanja Čivčićeve odgovornosti i krivice za zločin protiv čovječnosti primjer “stradanja bez krivice”.

“Ako Tužilaštvo BiH nije sprovelo istragu i pronašlo dokaze za komandnu odgovornost, ne treba Čivčić na plećima da nosi teret koji nije njegov”, kazao je branilac.

Čivčić je optužen da je, kao komandir jednog odjeljenja interventnog voda, učestvovao u pratnji konvoja kojim je 21. augusta oko 1.200 nesrpskih civila odlazilo iz Prijedora za Travnik, preko planine Vlašić.

Prema optužnici, oko 200 muškaraca je na Vlašiću izdvojeno iz konvoja, a potom su ih pripadnici interventnog voda i stražar logora Trnopolje sproveli na Korićanske stijene i strijeljali. Čivčiću je na teret stavljeno da nije poduzeo nužne mjere u spriječavanju zločina i kažnjavanja počinioca.

Skupa sa njim, za učešće u pratnji konvoja, izdvajanju i ubistvu muškaraca, sudi se Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Marinku Ljepoji, pripadnicima interventnog voda policijske stanice u Prijedoru, te Branku Topoli, koji je bio stražar u logoru Trnopolje. Svim optuženima na teret je stavljeno pljačkanje civila iz konvoja.

Branilac smatra apsurdnim “spuštanje” komandne odgovornosti na “mladog i nebitnog policajca” Čivčića.

“Ako stoji u optužnici da su u konvoju bile dvije osobe nadređene Čivčiću –  Miroslav Paraš i Dušan Janković – zašto prisustvo nadređenog ne isključuje prisustvo podređenog”, pitao je branilac Zec u završnoj riječi.

Komandir interventnog voda bio je Paraš, koji je poginuo u ratu, dok je Janković, kojem se u odvojenom sudskom procesu sudi za zločin na Korićanskim stijenama, prema optužnici, bio komandir Stanice policije u Prijedoru.

Zec je analizirao i iskaze svjedoka Tužilaštva, zaključivši da nisu vjerodostojni. Ocijenivši svjedoka K0-15 kao ključnog za Tužilaštvo BiH, Zec je rekao da je on u više izjava različito govorio o vrlo bitnim stvarima.

Odbrana je navela da je zaštićeni svjedok K-3 u istrazi naveo da je Čivčić bio na mjestu odvajanja muškaraca iz konvoja, a na suđenju je, tek nakon što mu je tužiteljica predočila iskaz, kako je naveo branilac, rekao da optuženi “vjerovatno jeste” bio na tom mjestu.

“Učinit će sve zbog straha da ne bude optužen”, ocijenio je Čivčićev branilac, koji će sa iznošenjem završne riječi nastaviti sutra, 15. juna.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.