Zečević i ostali: Zatražena oslobađajuća presuda

 

Odbrane Saše Zečevića i Radoslava Kneževića, optuženih za zločine na Korićanskim stijenama, u završnoj riječi su zatražile oslobađajuću presudu, jer smatraju da Tužilaštvo BiH nije dokazalo njihovu krivicu.

Optuženi Zečević, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, očekuje od Suda BiH da ga oslobodi krivice.

“Žalim zbog žrtava zločina, suosjećam sa porodicama. Imaju pravo znati šta se dogodilo. Počinioci trebaju odgovarati, ali ja ne spadam u njih. Protiv mene su upotrijebljeni lažni svjedoci koji su za blažu kaznu optužili nedužne ljude”, rekao je Zečević.

On je istakao da nije htio otići u drugu zemlju jer nije učestvovao u ovom zločinu.  

Optužnica tereti Zečevića, Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju za učešće u ubistvu oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja koji je 21. avgusta 1992. krenuo iz Prijedora prema Travniku.

Prema optužnici, Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok je Topola bio stražar u logoru u Trnopolju.

“Osporili smo dokaze Optužbe zasnovane na lažnim izjavama optuženih koji su zaključili sporazum sa Tužilaštvom”, rekao je Zečevićev branilac Radovan Stanić.

Milan Vujin, Kneževićev branilac, ocijenio je da Optužba nije iznijela dokaze o učešću njegovog branjenika u likvidaciji civila.  

“Niti jedan svjedok ne kaže da je vidio Kneževića da puca. Tužilaštvo je pokušavalo ubijediti Vijeće da je Knežević bio prisutan i da je izvršio krivično djelo udruženog zločinačkog poduhvata. I da prihvatite da je bio tamo, vi nemate dokaze da je pucao”, istakao je Vujin.

On je dodao da nema čvrstih dokaza koji bi opovrgli Kneževićev alibi da 21. augusta 1992. uopće nije bio u pratnji konvoja.

Odbrana trećeoptuženog Čivčića završnu riječ iznijet će u četvrtak, 14. juna.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.