Zečević i ostali: Bez alibija

 

Odbrana Saše Zečevića je u završnoj riječi istakla da optuženi nije 21. augusta 1992. bio u konvoju koji je iz Prijedora krenuo prema Travniku, niti je učestvovao u izdvajanju i ubistvu oko 200 civila na Korićanskim stijenama.

Branilac Radovan Stanić je iskaze svjedoka koji su rekli suprotno ocijenio kontradiktornim.

On je kazao da je Zečević na saslušanju po hapšenju u julu 2009. u Državnom tužilaštvu naveo da 21. augusta 1992. nije bio u pratnji konvoja u kojem je bilo preko hiljadu civila, i da nije imao alibi za taj dan.

“Rekao je da ne zna gdje je bio. Naveo je da je dan poslije, 22. augusta, bio na asanaciji terena na Korićanskim stijenama. Neobjektivno je zahtijevati od bilo koga da kaže gdje je i s kim je bio prije 17 godina”, naveo je Stanić.

Zečević je skupa s Radoslavom Kneževićem, Petrom Čivčićem, Brankom Topolom i Marinkom Ljepojom optužen za učešće u ubistvu 200 muškaraca izdvojenih iz konvoja koje je počinjeno na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Prema optužnici, Čivčić, Zečević, Ljepoja i Knežević su bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok je Topola bio stražar u logoru u Trnopolju.

Stanić se posebno osvrnuo na svjedočenja pripadnika Interventnog voda koji su priznali krivicu za zločin na Korićanskim stijenama.

“Četić je osoba s kriminalnom prošlošću, pet puta je ranije osuđivan. Osoba je koja će izmisliti priču koja se od njega zahtijeva. Izjava svjedoka Četića je unaprijed dogovorena”, naveo je branilac.

Ljubiša Četić, koji je osuđen na 13 godina zatvora, svjedočio je na poziv Zečevićeve Odbrane. Dok ga je ispitivao branilac Stanić, on nije govorio u učešću Zečevića u ubistvima na Korićanskim stijenama, ali jeste kada ga je ispitivala tužiteljica Slavica Terzić.

Branilac je istakao da se iskazi Gordana čurića, koji je nakon priznanja krivice osuđen na osam godina zatvora, i zaštićenog svjedoka KA-1 u bitnim stvarima razlikuju.

Stanić je napomenuo da je čurić naveo da je neposredno nakon ubistava vidio Zečevića sa nekoliko pripadnika Interventnog voda i da se nalazio 20 metara niže od mjesta na kojem su izvršene likvidacije. KA-1 je, kako je dodao Stanić, naveo da se njegov autobus pokvario u putu, i da je ušao u autobus koji se vraćao i u kojem je zatekao čurića i nekoliko pripadnika Interventnog voda.

Branilac Stanić će izlaganje završne riječi nastaviti sutra, 8. juna.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.