Stigla najviša garancija za kredit

Stigla najviša garancija za kredit

 

U Prijedor je stigla najviša garancija za kredit u visini od 1,5 miliona maraka, saopštio je direktor Garantog fonda Republike Srpske Mladen Kovačević.

“To je najviša garancija koju je do sada izdao Garantni fond Republike Srpske”, rekao je Kovačević u Prijedoru na prezentaciji ove institucije privrednicima sa područja prijedorske regije.

Maksimalan iznos garancije koju može da izda ovaj fond ugovorena je za kredit Prijedorčanina Jusufa Arifagića, čiji je ukupan iznos tri miliona KM. Ovaj biznismen, koji je kapital stekao u Norveškoj,  investiraće sredstva  u izgradnju selekcijsko-uzgojnog centara u Trnopolju, kod Prijedora,  koji bi trebalo da bude otvoren u oktobru ove godine.

Kovačević je  dodao da je od osnivanja Garantnog fonda do danas na  području prijedorske regije  plasirano pet garancija  u nominalnom iznosu  od oko 2,6 miliona maraka, te da je  Garantni fond  ostvario  ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa 10 poslovnih banaka  i dva fonda.

“Uspjeli smo da dođemo do situacije u kojoj ne postoje nikave tehničke prepreke  da naši klijenti ukoliko imaju dobar i profitabilan projekat, posebno ako omogućava zapošljavanje, ne dobiju kredite i garancije na njihov iznos iz Garantnog fonda Republike Srpske. Osim toga  Garantni fond uspio je da snizi  i kamatne stope poslovnih banaka, posebno za kreditne linije koje se obezbjeđuju za proizvodne projekte”, rekao  je Kovačević.

Jusuf Arifagić rekao  je da se na ovaj način i Vlada Republike Srpske posredstvom Garantnog fonda uključila u implementaciju njegovog projekta  u Trnopolju gdje je počeo izgradnju  selekcijsko-uzgojnog centra za uzgoj norveškog crvenog govečeta.

“Riječ je o značajnom projektu koji će uz saradnju sa jednom  norveškom kompanijom  pokrivati područje cijelog  zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. U prvoj fazi ovaj centar  će brojati 600 muznih krava, a već u idućoj godini trebalo bi da uzgajamo 1 600 grla. U sastavu  centra  biće izgrađen i pogon za proizvodnju bio-gasa  koji će se koristiti  za proizvodnju električne energije i grijanja staklenika površine 10 000 metara kvadratnih. Ovaj posao će otvoriti mogućnost zapošljavanja na stotine nezaposlenih radnika”, rekao  je Arifagić.

On je dodao  da će njegov  selekcijsko-uzgojni centar u Trnopolju biti otvoren u oktobru ove godine, te da će njegovo postojanje uz visoke reference u nauci i tehnologiji značiti i procvat mljekarske industrije u Republici Srpskoj i BiH.

 

(srna)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.