Stigla najviša garancija za kredit

Stigla najviša garancija za kredit

 

U Prijedor je stigla najviša garancija za kredit u visini od 1,5 miliona maraka, saopštio je direktor Garantog fonda Republike Srpske Mladen Kovačević.

“To je najviša garancija koju je do sada izdao Garantni fond Republike Srpske”, rekao je Kovačević u Prijedoru na prezentaciji ove institucije privrednicima sa područja prijedorske regije.

Maksimalan iznos garancije koju može da izda ovaj fond ugovorena je za kredit Prijedorčanina Jusufa Arifagića, čiji je ukupan iznos tri miliona KM. Ovaj biznismen, koji je kapital stekao u Norveškoj,  investiraće sredstva  u izgradnju selekcijsko-uzgojnog centara u Trnopolju, kod Prijedora,  koji bi trebalo da bude otvoren u oktobru ove godine.

Kovačević je  dodao da je od osnivanja Garantnog fonda do danas na  području prijedorske regije  plasirano pet garancija  u nominalnom iznosu  od oko 2,6 miliona maraka, te da je  Garantni fond  ostvario  ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa 10 poslovnih banaka  i dva fonda.

“Uspjeli smo da dođemo do situacije u kojoj ne postoje nikave tehničke prepreke  da naši klijenti ukoliko imaju dobar i profitabilan projekat, posebno ako omogućava zapošljavanje, ne dobiju kredite i garancije na njihov iznos iz Garantnog fonda Republike Srpske. Osim toga  Garantni fond uspio je da snizi  i kamatne stope poslovnih banaka, posebno za kreditne linije koje se obezbjeđuju za proizvodne projekte”, rekao  je Kovačević.

Jusuf Arifagić rekao  je da se na ovaj način i Vlada Republike Srpske posredstvom Garantnog fonda uključila u implementaciju njegovog projekta  u Trnopolju gdje je počeo izgradnju  selekcijsko-uzgojnog centra za uzgoj norveškog crvenog govečeta.

“Riječ je o značajnom projektu koji će uz saradnju sa jednom  norveškom kompanijom  pokrivati područje cijelog  zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. U prvoj fazi ovaj centar  će brojati 600 muznih krava, a već u idućoj godini trebalo bi da uzgajamo 1 600 grla. U sastavu  centra  biće izgrađen i pogon za proizvodnju bio-gasa  koji će se koristiti  za proizvodnju električne energije i grijanja staklenika površine 10 000 metara kvadratnih. Ovaj posao će otvoriti mogućnost zapošljavanja na stotine nezaposlenih radnika”, rekao  je Arifagić.

On je dodao  da će njegov  selekcijsko-uzgojni centar u Trnopolju biti otvoren u oktobru ove godine, te da će njegovo postojanje uz visoke reference u nauci i tehnologiji značiti i procvat mljekarske industrije u Republici Srpskoj i BiH.

 

(srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.