Poduzetnici iz Kozarca na prezentaciji poslovnih mogućnosti

 

Uz posredovanje Zinajde Mahmuljin, poduzetnici sa regije Kozarac su prisustvovali prezentaciji koju je organizovala agencija za ekonomski razvoj općine Prijedor PREDA. Tom prilikom su im predstavljene kreditne linije Investicijsko-razvojne banke RS (IRB RS) sa vrlo povoljnim uslovima kreditiranja, na koje mogu da apliciraju i povratnici na području cijele RS.

Posebna pažnja na ovom poslovnom susretu posvećena je ulozi Garantnog fonda RS, koji je prvenstveno formiran sa ciljem da privrednim subjektima, kako pravnim, tako i fizičkim licima na području RS-a, obezbjedi lakši i brži pristup financijskim sredstvima kod poslovnih banaka.

Garantni fond, prema temeljnim opredjeljenjima, pomaže početne poslovne aktivnosti tzv. start up fazu, zatim poslovne aktivnosti žena, mladih poduzetnika, te projekte koji doprinose novim zapošljavanjima i očuvanjima radnih mjesta.

Poduzetnicima je kazano kako ovaj fond stimulira izvozno orjentirane firme, te preduzeća koja imaju ovako postavljenu poslovnu politiku, mogu očekivati podršku Fonda. Posebno će biti stimulirane firme koje su u svom poslovanju povezane sa proizvodnim sektorom. Značajna sredstva iz Garantnog fonda bit će plasirana na podršku projektima kojima se unaprjeđuju područja sa izuzetno niskim životnim standardom ili visokom nezaposlenošću.

Pored pobrojanih sektora Garantni fond će podržavati i druge djelatnosti, a o detaljima prisutni poduzetnici sa regije Kozarac, mogli su dobiti odgovore iz prve ruke. Na ovoj prezentaciji već su dogovoreni prvi susreti odgovornih ljudi iz Fonda sa poduzetnicima na terenu i konkretni razgovori o podršci razvojnim projektima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.