Medžlis IZ Prijedor traži javno izvinjenje

 

Medžlis IZ Prijedor na prostoru svoje imovine i u domenu svojih vjerskih aktivnosti nema informacije o bilo kakvoj koncentraciji vehabija, niti po džamijama i drugim objektima i nekretninama u vlasništvu IZ, kao ni na vjerskim skupovima. Niti službenici i uposlenici islamske zajednice imaju bilo kakve aktivnosti mimo predviđenih Ustavom islamske zajednice i bošnjačkom tradicijom. Zapažamo da po ovom pitanju bezbjedonosni organi nikada nisu imali sa nama zvaničnu komunikaciju u kojoj bismo ih ovako o ovome obavjestili.

Smatramo da je informacija Ministra MUP-a RS u najmanju ruku ishitrena i neumjesna i da nam je nanijela neprocjenjivu moralnu i duhovnu bol i štetu i uveliko otežala naše aktivnosti u vjerskom životu zajedno sa našim džematlijama povratnicima. Posebno je poražavajuće da naše poštivanje ustavnog sistema i javnog reda i mira poput poziva na sustezanje od upotrebe vatrenog oružja na vjerskim praznicima se tumače kao sumnjiva specijalna strategija.

Tražimo od ministra Čađe i direktora Policije da se za ovu ishitrenu informaciju javno izvinu, te da poštuju pravo svakog građana na dosljednu primjenu Zakona o slobodi vjere. Također tražimo da poduzmu sve adekvatne mjere da se svaki građanin ovog entiteta, pa i povratnici, osjećaju bezbjedno – dočim ova ishitrena informacija vodi bezbjedonosnu situaciju povratnika u negativnom smjeru jer više nisu sigurni u svoj boravak, a posebno u svoj vjerski život.

Dajemo punu podršku bezbjedonosnim organima entiteta i države da rade svoj posao protiv pojedinaca koji imaju antiustavnu djelatnost ili ugrožavaju javni red i mir, ali oni moraju imati svoja imena i prezimena i argumentovano trebaju biti terećeni.

Na kraju najoštrije osuđujemo ovakav vid djelovanja bezbjedonosnih organa kojim se paušalno dovode u pitanje osjećanja i strahovi članova bilo koje vjerske zajednice i njenih pripadnika.

 

Reagovanje dostavljeno:

Rijaset, Muftijstvo
Načelnik opštine i Načelnik policije, Prijedor
TV Prijedor, Radio Prijedor
RTVRS
Lot Banja Luka
Ohr Banja Luka i Sarajevo
Ministar MUP-a RS, i direktor Policije RS
Premijer i predsjednik RS, i potpredsjednik gdin Suljkanović
BHT
Predsjedništvo BiH
Američka ambasada
Kancelarija evropskog predstavnika, gdin Sorensen
Ombudsmen, Helsinški komitet, Međureligijsko vijeće

 

Predsjednik Medžlisa IZ Prijedor: Ajdin Ališković

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.