PROTEST U PRIJEDORU

 

Na Dan ljudskih prava, u subotu 10.decembra, Prijedorčani će sa transparentima proći glavnom ulicom kako bi skrenuli pažnju javnosti na problem nestalih osoba i uskraćena prava civilnim žrtvama u Prijedoru.

Od 3170 civilnih žrtava u Prijedoru za više od hiljadu njih još uvijek nisu pronađeni skeletni ostaci. Proces traženja nestalih osoba već godinama stagnira i veoma malo se čini da oni budu pronađeni. Posmrtni ostaci većine nestalih Prijedorčana sakriveni su na lokacijama u bližoj okolini Prijedora. Te lokacije su dobro poznate onima koji su u toku rata radili u komunalnom preduzeću, RŽR ”Ljubija”, ”Autotransportu’, Civilnoj zaštiti i drugim službama koje su vršile asnaciju terena, odnosno prevoz i sakrivanje tijela žrtava.

Vlasti i policija u Prijedoru nisu pomogli da se do danas pronađe niti jedna nestala osoba. Protestom želimo dati znanja upravo njima da je krajnje vrijeme da se uključe u rješavanje problema nestalih.

Od 8000 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini u Prijedoru se traži svaki osma, istovremeno u Prijedoru boravi nekoliko stotina civilnih žrtava, porodica ubijenih i nestalih osoba, koje nemaju ostvareno pravo niti u jednom entitetu. Protestom želimo ukazati i na diskriminatorski odnos vlasti prema prijedorskim civilnim žrtvama. 

Ove godine su se pored Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u organizaciju protesta uključila i druga udruženja okupljena u Odbor za obilježavanje 20.godišnjice stradanja nevinih ljudi u Prijedoru. Stoga je ovaj protest svojevrsna uvertira u događanja u narednoj godini, kada se planira veći broj javnih okupljanja.

Pored ”Izvora” suorganizatori ovog protesta su: Udruženje logoraša Prijedor 92, Udruženje logoraša Kozarac, Udruga za povratak u dolinu rijeke Sane ”Hrvatski dom”, Udruženje ”Optimisti 2004”, Udruženje žena ”Mostovi prijateljstva”, Udruženje ”Srcem do mira” i Udruženje građana ”Behar”.

Protest u Prijedoru na Međunardoni dan ljudskih prava je jedinstven u regionu jer se odvija tamo gdje su kršenja ljudskih prava bila najrasprostranjenija u ratu a sa čime se nastavilo i u miru drugim sredstvima. Organizujemo ga po četvrti put na miran i dostojantsven način.

Javni skup u pokretu je najavljen i odobren od strane policije a dijelovi saobraćajnica kuda povorka prolazi bit će blokirani. Okupljanje je pred sjedištem Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u Zanatskoj ulici (Jareza) a povorka će se kretati duž glavne ulice sve do trga pred ”Patrijom”.

Polazak učesnika protesta je predviđen u simbolično vrijeme ”pet do dvanaest” (11:55 h) u subotu, 10.decembra 2011.godine. Ove godine organizovali smo i prevoz učesnika sa područja Kozarca i lijeve obale rijeke Sane. Polasci: Čarakovo u 11:00 h, Hambarine 11:15, Rakovčani 11:20, Rizvanovići 11:25, Bišćani 11:30, Trnopolje 11:10, Kozarac 11:25.

Pozivamo sve građane Prijedora i sve druge ljude dobre volje da nam se pridruže 10. decembra kako bi još jednom zatražili istinu o ljudima kojima je pored svih drugih ljudskih prava oduzeto i pravo na identitet i dostojanstven ukop. Ovo je dobra prilika za sve civilne žrtve da pokažu nezadovoljstvo time što ih vlasti diskriminatornom politikom ostavljaju bez ikakvih prava.

Organizatori protesta

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.