Medžlis IZ Prijedor traži javno izvinjenje

 

Medžlis IZ Prijedor na prostoru svoje imovine i u domenu svojih vjerskih aktivnosti nema informacije o bilo kakvoj koncentraciji vehabija, niti po džamijama i drugim objektima i nekretninama u vlasništvu IZ, kao ni na vjerskim skupovima. Niti službenici i uposlenici islamske zajednice imaju bilo kakve aktivnosti mimo predviđenih Ustavom islamske zajednice i bošnjačkom tradicijom. Zapažamo da po ovom pitanju bezbjedonosni organi nikada nisu imali sa nama zvaničnu komunikaciju u kojoj bismo ih ovako o ovome obavjestili.

Smatramo da je informacija Ministra MUP-a RS u najmanju ruku ishitrena i neumjesna i da nam je nanijela neprocjenjivu moralnu i duhovnu bol i štetu i uveliko otežala naše aktivnosti u vjerskom životu zajedno sa našim džematlijama povratnicima. Posebno je poražavajuće da naše poštivanje ustavnog sistema i javnog reda i mira poput poziva na sustezanje od upotrebe vatrenog oružja na vjerskim praznicima se tumače kao sumnjiva specijalna strategija.

Tražimo od ministra Čađe i direktora Policije da se za ovu ishitrenu informaciju javno izvinu, te da poštuju pravo svakog građana na dosljednu primjenu Zakona o slobodi vjere. Također tražimo da poduzmu sve adekvatne mjere da se svaki građanin ovog entiteta, pa i povratnici, osjećaju bezbjedno – dočim ova ishitrena informacija vodi bezbjedonosnu situaciju povratnika u negativnom smjeru jer više nisu sigurni u svoj boravak, a posebno u svoj vjerski život.

Dajemo punu podršku bezbjedonosnim organima entiteta i države da rade svoj posao protiv pojedinaca koji imaju antiustavnu djelatnost ili ugrožavaju javni red i mir, ali oni moraju imati svoja imena i prezimena i argumentovano trebaju biti terećeni.

Na kraju najoštrije osuđujemo ovakav vid djelovanja bezbjedonosnih organa kojim se paušalno dovode u pitanje osjećanja i strahovi članova bilo koje vjerske zajednice i njenih pripadnika.

 

Reagovanje dostavljeno:

Rijaset, Muftijstvo
Načelnik opštine i Načelnik policije, Prijedor
TV Prijedor, Radio Prijedor
RTVRS
Lot Banja Luka
Ohr Banja Luka i Sarajevo
Ministar MUP-a RS, i direktor Policije RS
Premijer i predsjednik RS, i potpredsjednik gdin Suljkanović
BHT
Predsjedništvo BiH
Američka ambasada
Kancelarija evropskog predstavnika, gdin Sorensen
Ombudsmen, Helsinški komitet, Međureligijsko vijeće

 

Predsjednik Medžlisa IZ Prijedor: Ajdin Ališković

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.