Neobična neočekivana posjeta Kozarcu

 

Zadnjih par dana u Kozarcu je boravila  ekipa studenata žurnalizma iz Strasbourga. Došli su kao grupa od 50 studenata i razišli su se na tri strane; Sarajevo, Mostar i Banja Luka od kojih je mala grupa posjetila i naš Kozarac.

Buduća žurnalistica Elisabeth mogla se naći na svakom čošku Kozarca sa svojom kolegicom Korin koja ju je uz stopa pratila kamerom. Zajedno im nije smetalo što nerazumiju lokalni jezik, lako im se bilo sporazumiti jer govore, njemački, francuzki i engleski a kako same kaže u Kozarcu svaka druga osoba govori njemački tako da su već drugi dan na avanturu po Kozarcu krenule same.

Zajedno sa njima došla je Kathrin koja je uzgred radila na članku za studentske novine i druge analogne prenosnike vijesti 🙂 te Aurilian (neka mi oprosti ako sam pogrešno ime napisao) koji je radio na emisiji za radio.

Posebno ih je interesovalo kako Kozarčani danas žive 15 godina nakon rata, kakav je suživot i ekonomska situaciju. Obavili su niz Intervju-a sa raznim predstavnicima lokalne zajednice. Svidjeo im se pejzaš, nedirnuta priroda i gostoprimljivost naših ljudi tako da su nakon što su obavili sve što su planirali u dva navrata ponovo dolazili u Kozarac da prošire priću.

Na kraju se dalo primjetiti da im vidno teško pada što napuštaju najveći mali grad na svijetu. Čvrsto su obećali da če nas ponovo posjetiti, jer su Kozarac sklopili u svoja srca.

Studenti trenutno borave u Sarajevu gdje analiziraju snimljeni materijal a po povratku u Strasbourg obečali su nam poslati snimljeni materijal koji će mo naravno ovdje objaviti.

Do tada možete posjetiti njihov neoficijelni oficijelni blog gdje u kratkim prićama prenose svoje doživljaje u bosni.

Adresa Bloga : http://bosnienheute.wordpress.com/

Adresa sa našim prevodom : http://bosnienheute.wordpress.com/    (Prevod je computerski očekivajte greške)

Kratak članak o kozarcu

Oni koji znaju njemački mogu ostaviti i komentar 🙂

 

 

 

 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.