18. GODIÅ NJICA POČETKA AGRESIJE NA KOZARAC

 

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

HVALA ALLAHU GOSPODARU SVIH SVJETOVA, NEKA JE SALAVAT I SELAM POSLANIKU MUHAMMEDU A.S., NJEGOVOM RODU I ASHABIMA, TE NAŠIM PLEMENITIM ŠEHIDIMA!

BRAČO I SESTRE, PORODICE NAŠIH ŠEHIDA, DRAGI NAŠI ŠEHIDI – ES-SELAMU ‘ALEJKUM! NEKA JE BOŽIJI MIR I SPAS NA SVE VAS!

Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu kaže: “O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate.” (Sura: Ali Imran, 118.)

Braćo i sestre!

Danas se navršava punih osamnaest godina od kako započe krvavi pohod barbarskih umova. Osamnaest godina prođe od kako se ukaza dobro skriveno lice dojučerašnjeg komšije željnog muslimanske krvi poput najkrvoločnije zvijeri.

Tajanstvena lekcija o poturčenim Srbima i vječitim neprijateljima, koju s koljena na koljeno prenosiše najdraži muslimanski kumovi, skriveni iza bratstva i jedinstva jugoslovenskih naroda, dobi svoju praktičnu primjenu.

Tako se, preko noći, navodni najdraži kum proglasi Turčinom i balijom čiji život više ništa ne vrijedi. Čiju je imovinu dozvoljeno pljačkati, a djecu silovati i ubijati. Čije vjekovne simbole kulture i suživota valja čim prije uništiti. Čiji trag sa ovih prostora treba zauvijek izbrisati. Sa svih strana, u čoporima, na njih nahrliše. Do čeg dođoše to i uništiše.

U prvi mah pomisliše da su uspjeli, da su svoje vjekovne snove i snove očeva i djedova svojih ispunili, da su historijsku ulogu odigrali i islam i muslimane zauvijek uništili.

Mi danas  svjedočimo da su se prevarili i da nas nisu uništili, da mi ponosno na pradjedovskim ognjištima ponovo živimo  i svoju vjeru ljubomorno čuvamo.

Ali mi isto tako danas, ne bojeći se nikoga osim Uzvišenog Boga, svjedočimo da su nas sa ognjišća naših protjerali, da su nas u zločinačke logore zatvarali i na velike muke stavljali, da su nam imetke opljačkali i domove porušili, da su  nam na čast i dostojanstvo udarili, da su nam neopisivo zlo učinili.

Ali najteže što  nam učiniše jeste što nam naše najmilije svirepo u smrt otjeraše, što srca naša zauvijek raniše i kahar na naša lica navukoše.

Šta god danas da imamo, ne možemo da naše najmilije ne oplakujemo. I kad razlog za veselje imamo, suzama svoju radost prekidamo i svoje šehide kroz jecaje spominjemo. A kako i ne bismo kad  se sjetimo onih koji bi se s nama trebali da raduju, a crna ih zemlja i zelena trava odavno prekriva.

Dočim, dušmanski zulum još uvijek traje. Još uvijek nam ni kosti naših šehida ne daju! Po jamama i šumama ih još uvijek kriju i nikako da nam našu žalost barem malo olakšaju. Pored toga, još nam veću bol nanose kad i nakon što su ovolika zla počinili ne samo da nisu spremni da priznaju, već na sav mah lažu i žrtve svoje zločincima proglašavaju.

Žele da dokažu da smo se sami među sobom pobili, sami svoje kuće i imetke opustošili, jedni druge u logore pozatvarali, te pored toga da smo mi, a ne oni, zločinci bili i zlo drugima činili. Neka im Allah dž.š. za sve ovo presudi!

Zato danas, u ovom danu naše tuge i jada svima jasno poručujemo da nećemo ničiji robovi i sluge biti, da šehide naše nećemo u zaborav potisnuti, da istinu za laž nikad nećemo zamjeniti, da našu ljubav spram našom pradjedovskom Bosnom nikad nećemo zanemariti, da našu časnu i čistu vjeru nikad nećemo ostaviti, da ćemo se za svoja prava boriti, da ćemo na svakom mjestu pravdu tražiti,  da ćemo dok smo živi o našem stradanju govoriti!

Uzvišeni Bože! Neka tuga bude nada! Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Amin!

Glavni Imam Medzlisa IZ Kozarac

prof. Amir ef. Mahic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.