Neobična neočekivana posjeta Kozarcu

 

Zadnjih par dana u Kozarcu je boravila  ekipa studenata žurnalizma iz Strasbourga. Došli su kao grupa od 50 studenata i razišli su se na tri strane; Sarajevo, Mostar i Banja Luka od kojih je mala grupa posjetila i naš Kozarac.

Buduća žurnalistica Elisabeth mogla se naći na svakom čošku Kozarca sa svojom kolegicom Korin koja ju je uz stopa pratila kamerom. Zajedno im nije smetalo što nerazumiju lokalni jezik, lako im se bilo sporazumiti jer govore, njemački, francuzki i engleski a kako same kaže u Kozarcu svaka druga osoba govori njemački tako da su već drugi dan na avanturu po Kozarcu krenule same.

Zajedno sa njima došla je Kathrin koja je uzgred radila na članku za studentske novine i druge analogne prenosnike vijesti 🙂 te Aurilian (neka mi oprosti ako sam pogrešno ime napisao) koji je radio na emisiji za radio.

Posebno ih je interesovalo kako Kozarčani danas žive 15 godina nakon rata, kakav je suživot i ekonomska situaciju. Obavili su niz Intervju-a sa raznim predstavnicima lokalne zajednice. Svidjeo im se pejzaš, nedirnuta priroda i gostoprimljivost naših ljudi tako da su nakon što su obavili sve što su planirali u dva navrata ponovo dolazili u Kozarac da prošire priću.

Na kraju se dalo primjetiti da im vidno teško pada što napuštaju najveći mali grad na svijetu. Čvrsto su obećali da če nas ponovo posjetiti, jer su Kozarac sklopili u svoja srca.

Studenti trenutno borave u Sarajevu gdje analiziraju snimljeni materijal a po povratku u Strasbourg obečali su nam poslati snimljeni materijal koji će mo naravno ovdje objaviti.

Do tada možete posjetiti njihov neoficijelni oficijelni blog gdje u kratkim prićama prenose svoje doživljaje u bosni.

Adresa Bloga : http://bosnienheute.wordpress.com/

Adresa sa našim prevodom : http://bosnienheute.wordpress.com/    (Prevod je computerski očekivajte greške)

Kratak članak o kozarcu

Oni koji znaju njemački mogu ostaviti i komentar 🙂

 

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.