1. maj, Praznik rada?!

Spektakularne proslave 1. maja, Praznika rada, od prije trideset i više godina, uz parade, prvomajske nagrade i svečane sjednice danas su u BiH zamijenili umnogome drugačiji skupovi. Protesti nezadovoljnih radnika ili skromno obilježavanje uz roštilj, postali su jedini način obilježavanja nekada značajnog datuma.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović smatra da je to logičan slijed razvoja događaja i promjene položaja radnika.

– Radnici su nekada bili stubovi društva, poštivani su, a danas su samo radna snaga koju uvijek neko nastoji izrabiti. Zbog toga nemamo razloga za slavlje, a s obzirom na cjelokupnu situaciju, umjesto crvenim karanfilima, slobodno se možemo zakititi trnjem – kazao je Bajramović za naš list.

Ističe da sindikalisti nastoje prekinuti nove običaje obilježavanja Prvog maja samo uz jelo i piće, te da pokušavaju popularizirati svečane proslave Praznika rada.

– No, to je teško, s obzirom na to da nema smisla dodjeljivati prvomajske nagrade zaslužnim radnicima jer većina nema posao, a ne možemo sumirati rezultate rada u prijašnjoj godini jer ih nema. Ostaje nam samo da pošaljemo poruke na protestnim skupovima, jer to je naša stvarnost – ističe Bajramović.

Da je Praznik rada izgubio svoj smisao slaže se i Muhiba Kaljanac, direktorica Historijskog muzeja BiH.

– Nekada se na svakom koraku osjećala praznična atmosfera. Sindikati, škole, studenti, svi su organizirano proslavljali taj praznik. Priređivane su svečane parade, a porodice su žurile na prvomajski uranak. Danas velikom broju nezaposlenih i radnika s neredovnim primanjima uopće nije do slavlja – smatra Kaljanac.

Kaljanac ističe da je nekada bio običaj da se uoči Prvog maja na uzvišenjima oko svih gradova pale logorske vatre.

– Na sam praznik mladi su nosili zapaljene baklje glavnom ulicom, organizirane su svečane parade, a danas se stariji sa sjetom prisjećaju kako je nekada bilo lijepo slaviti 1. maj – kaže Kaljanac.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.