Komšić za Sarajevo-x

"Ignorišite Dodikovu provokaciju, on želi incident u Dobrovoljačkoj"

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je potvrdio da će na predstojećim izborima ponovo biti kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za tu funkciju.

U kratkom razgovoru za Sarajevo-x.com govori o kandidaturi i predstojećim izborima, ali i o sutrašnjem obilježavanju sukoba u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

 

 

Razgovarala: Tatjana S.

Kao najviše pozicionirani bivši pripadnik Armije BiH i najodlikovaniji funkcioner u BiH šta preporučujete Sarajlijama povodom sutrašnjeg planiranog obilježavanja godišnjice obračuna s JNA u Dobrovoljačkoj ulici?

Da ignorišu Dodikovu provokaciju. I na taj način, ponovo, pokažu kolika je razlika između gedžovanske primitivne politike i Sarajeva. Tako je bilo u ratu, tako treba biti i sada. Dodik zapravo želi incident i iz tog razloga je organizovao dolazak u Dobrovoljačku. Da je njemu stalo do nevinih žrtava, otišao bi na Kazane i tu bi mogao očekivati i solidarnost Sarajeva i Saralija. Sve ovo što se dešava, počev od hapšenja Jurišića, hapšenja Ganića, Dobrovoljačka, sljedeća je Tuzla i tzv. "tuzlanska kolona“, jesu smišljene, planirane, provokacije sa ciljem da se desi ozbiljniji incident. Našli su nevine ljude da na njima pokazuju svoje siledžijstvo i situacije koje su, sa vojničkig aspekta, nesporne. To je potvrdio i sud u Hagu, ali njih to ne interesuje. Zato je najbolja, najpametnija, najmudrija reakcija, ignorisanje.

Mislite li da Dodiku sutra u Dobrovoljačkoj trebaju mrtvi i ranjeni da bi dokazao nemogućnost postojanja i funkcionisanja BiH?

Dodik svu svoju politiku temelji na incidentima i provokacijama koji nas treba da umori, izazove bijesne reakcije i dovede u situaciju da kažemo kako je stvarno nemoguća Bosna i Hercegovina. Također, to želi da pokaže i strancima – kako je Bosna i Hercegovina nemoguća i neprirodna, a srpskom narodu da pokaže kako ga Sarajevo i ostatak BiH, a pogotovo Bošnjaci, mrze, te kao je on jedini spas za Srbe u BiH. To vam je situacija kao sa lošim i bezobraznim komšijom koji vam stalno pravi probleme, čak i besmislene. Normalan čovjek tada obično reaguje po principu "pusti budalu", kloni ga se. Ovdje je samo razlika u tome što ne možeš tek tako "pustiti budalu", jer će ti "budala zapaliti kuću".

Hoće li Vaše mjesto u Predsjedništvu BiH biti ugroženo ukoliko stranke s hrvatskim predznakom budu imale zajedničkog kandidata?

Ne vidim da je uopće bitno koliko će kandidata biti za tu poziciju. Dva, tri, deset, trideset, svejedno. Meni bi čak bilo drago da bude jedan protukandidat, da već jednom i tu "priču" završimo, a pobijediće onaj kome ljudi više vjeruju. Ja ću biti kandidat, a ko će pobijediti, ovisi o narodu i o tome šta narod misli, a ne šta mislim ja ili Čović, ili bilo ko drugi. Naravno, kada se kandidujem, onda i vjerujem da ću pobijediti.

Smetaju li Vam priče da niste predstavnik hrvatskog naroda već samo kandidat SDP-a?

SDP-ova, a samim tim i moja, ideja, politika, djelovanje, jeste predstavljati sve Bosance i Hercegovce, kako Hrvate, tako i Bošnjake, Srbe, Ostale, nacionalne manjine, itd. Ja predstavljam i Hrvate, ali i sve ostale nabrojane. Čak mislim da mi je to i ustavna i politička i moralna, ali i obična ljudska dužnost. I ne vidim ništa loše u tome. Bezbroj puta sam ponovio da se time ponosim i da mislim da je to, u ovakvoj državi, prednost, a ne mana. To što nam je Ustav nakaradan i što neki imaju problem to da shvate, to nije niti SDP-ov, niti moj problem. A oni koji mi prigovaraju, neka nađu jedan primjer kada sam to ja radio protiv bilo kojeg vitalnog hrvatskog interesa u BiH. SDP i mene interesuje država BiH i svi njeni narodi, a ne samo neki. Ali ovdje je u pitanju druga vrsta problema. Problem je očigledno što uopće postoji i SDP a, pomalo, i ja.

Koje je Vaše mišljenje o "Istanbulskoj deklaraciji"? Da li takvi dokumenti i sastanci predstavljaju promjenu kursa politike Srbije prema BiH s obzirom da još imamo otvorene slučajeve Ilije Jurišića, Ejupa Ganića i ostalih "osumnjičenih" za Dobrovoljačku?

Načelno, "Istanbulska deklaracija“ predstavlja pozitivnu činjenicu , kako za odnose BiH i Srbije, tako i za ukupno stanje u regiji. Kako i zašto je došlo do nje, to je malo duža priča. Ipak ostaje da se vidi da li će ta deklaracija ostati tek izaraz dobrih namjera ili će proizvesti i konkretna poboljšanja. Slučaj Jurišić i Ganić, odnosno njihov povratak u BiH bi mogao biti taj prvi konkretan korak i pokazatelj da Srbija ozbiljno misli poboljšati odnose sa BiH i promijeniti, suštinski, politiku prema nama.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.