1. maj, Praznik rada?!

Spektakularne proslave 1. maja, Praznika rada, od prije trideset i više godina, uz parade, prvomajske nagrade i svečane sjednice danas su u BiH zamijenili umnogome drugačiji skupovi. Protesti nezadovoljnih radnika ili skromno obilježavanje uz roštilj, postali su jedini način obilježavanja nekada značajnog datuma.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović smatra da je to logičan slijed razvoja događaja i promjene položaja radnika.

– Radnici su nekada bili stubovi društva, poštivani su, a danas su samo radna snaga koju uvijek neko nastoji izrabiti. Zbog toga nemamo razloga za slavlje, a s obzirom na cjelokupnu situaciju, umjesto crvenim karanfilima, slobodno se možemo zakititi trnjem – kazao je Bajramović za naš list.

Ističe da sindikalisti nastoje prekinuti nove običaje obilježavanja Prvog maja samo uz jelo i piće, te da pokušavaju popularizirati svečane proslave Praznika rada.

– No, to je teško, s obzirom na to da nema smisla dodjeljivati prvomajske nagrade zaslužnim radnicima jer većina nema posao, a ne možemo sumirati rezultate rada u prijašnjoj godini jer ih nema. Ostaje nam samo da pošaljemo poruke na protestnim skupovima, jer to je naša stvarnost – ističe Bajramović.

Da je Praznik rada izgubio svoj smisao slaže se i Muhiba Kaljanac, direktorica Historijskog muzeja BiH.

– Nekada se na svakom koraku osjećala praznična atmosfera. Sindikati, škole, studenti, svi su organizirano proslavljali taj praznik. Priređivane su svečane parade, a porodice su žurile na prvomajski uranak. Danas velikom broju nezaposlenih i radnika s neredovnim primanjima uopće nije do slavlja – smatra Kaljanac.

Kaljanac ističe da je nekada bio običaj da se uoči Prvog maja na uzvišenjima oko svih gradova pale logorske vatre.

– Na sam praznik mladi su nosili zapaljene baklje glavnom ulicom, organizirane su svečane parade, a danas se stariji sa sjetom prisjećaju kako je nekada bilo lijepo slaviti 1. maj – kaže Kaljanac.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.