Evropski indijanci

Nakon posljednjih izjava pojedinih evropskih parlamentaraca niko više ne može niti nagađati kada će građanima Bosne i Hercegovine biti ukinute vize. Jedno je sigurno – bh. vlasti ispunile su sve tehničke uslove za ukidanje viza. Međutim, one političke očigledno još nisu, što uostalom i nisu bili obavezni.

Nedavno smo tokom boravka Jamesa Stainberga i Miguela Moratinosa bili ohrabreni najavom da će 2. juna biti objavljeno ukidanje viza. Dan nakon ove najave stigao je demanti iz Evropske komisije.

A Morastinos i Stainberg nisu bilo ko, i svakako ne treba sumnjati da znaju šta i kada da govore.

Međutim, u Evropi nešto očigledno ne funkcioniše kada je BiH u pitanju. Stavovi parlamentaraca su potpuno različiti i neusaglašeni. Tanja Fajon, jedan od najvećih zagovornika ukidanja viza bh. građanima, i danas tvrdi da će se to desiti prije oktobarskih izbora.

Zabrinjavajuće vijesti u Sarajevo donosi predsjedavajući Komisije za poslove Evropske unije njemačkog parlamenta Gunther Krichbaum koji ukazuje da je postignut značajan napredak za viznu liberalizaciju, "ali treba još neke stvari provesti". Upitan koji su to uslovi BiH, da li je u pitanju namjerno odugovlačenje odluke o liberalizaciji, te da li je to podstaknuto vjerskom i nacionalnom pripadnošću onih kojima vize trebaju biti ukinute, Krichbaum kaže da želi da razbije sumnju da ovdje ulogu igra vjerska ili nacionalna pripadnost, već da se zaista radi samo o tehničkim uslovima. Na koje uslove Krichbaum misli malo je kome poznato s obzirom na činjenicu da je BiH ispunila sve uslove zadane od strane Evropske komisije.

Potvrdili su to i ministri vanjskih poslova Slovenije i Italije Samuel Žbogar i Franco Frattini te još deset šefova diplomatija zemalja članica EU uputivši pismo podrške španskom predsjedništvu Evropske unije da ubrza postupak za ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine. Ministri ističu da i EU mora sa svoje strane pravovremeno obaviti potrebne postupke kako bi Komisija do kraja ovoga mjeseca mogla napraviti prijedlog odluke i kako bi se cijeli postupak ukidanja viza za te dvije države, uključujući i glasanje u Evropskom parlamentu, mogao dovršiti početkom jeseni.

To svakako ne ide na ruku licemjernim Nevladinim organizacijama u BiH koje su ne tako davno lobirale za odgodu liberalizacije viznog režima za poslije izbora. Zar još neko u BiH ima bilo kakvu sumnju da taj isti NVO sektor finansira licemjerna i bijedna međunarodna zajednica koja, sasvim je jasno, opstruiše ukidanje viza i tako kažnjava bh. građane.

I kažnjavanje vladajuće garniture je potpuno nepravedno jer je ona zaslužna za ukidanje viza, desilo se to u junu ili u decembru i zato im hvala. Zato je potpuno legitimno pravo stranaka na vlasti da eventualnu odluku o ukidanju viza prije izbora koristi u predizborne svrhe. Isto je tako legitimno pravo opozicije da kritikuje vladajuće stranke zato što to nisu uspjele postići ranije. Međutim, ovdje su i jednim i drugim, jednoglasno, građani najbitniji.

A građani ove zemlje, Bošnjaci pogotovo, izdržali su i prošli kroz puno gore nevolje  pa će izdržati i narednih nekoliko mjeseci. Izdržali su i dvostruke aršine bijedne međunarodne zajednice koja je čak i Srbiji odobrila bezvizni režim dok po njoj još slobodno šeće Ratko Mladić. Putuj još kratko Evropo, a Bošnjaci – srtpiće se  još malo i dočekati dan, u julu, septembru ili decembru, kada više neće biti moderni evropski indijanci.

(vijesti.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.