Evropski indijanci

Nakon posljednjih izjava pojedinih evropskih parlamentaraca niko više ne može niti nagađati kada će građanima Bosne i Hercegovine biti ukinute vize. Jedno je sigurno – bh. vlasti ispunile su sve tehničke uslove za ukidanje viza. Međutim, one političke očigledno još nisu, što uostalom i nisu bili obavezni.

Nedavno smo tokom boravka Jamesa Stainberga i Miguela Moratinosa bili ohrabreni najavom da će 2. juna biti objavljeno ukidanje viza. Dan nakon ove najave stigao je demanti iz Evropske komisije.

A Morastinos i Stainberg nisu bilo ko, i svakako ne treba sumnjati da znaju šta i kada da govore.

Međutim, u Evropi nešto očigledno ne funkcioniše kada je BiH u pitanju. Stavovi parlamentaraca su potpuno različiti i neusaglašeni. Tanja Fajon, jedan od najvećih zagovornika ukidanja viza bh. građanima, i danas tvrdi da će se to desiti prije oktobarskih izbora.

Zabrinjavajuće vijesti u Sarajevo donosi predsjedavajući Komisije za poslove Evropske unije njemačkog parlamenta Gunther Krichbaum koji ukazuje da je postignut značajan napredak za viznu liberalizaciju, "ali treba još neke stvari provesti". Upitan koji su to uslovi BiH, da li je u pitanju namjerno odugovlačenje odluke o liberalizaciji, te da li je to podstaknuto vjerskom i nacionalnom pripadnošću onih kojima vize trebaju biti ukinute, Krichbaum kaže da želi da razbije sumnju da ovdje ulogu igra vjerska ili nacionalna pripadnost, već da se zaista radi samo o tehničkim uslovima. Na koje uslove Krichbaum misli malo je kome poznato s obzirom na činjenicu da je BiH ispunila sve uslove zadane od strane Evropske komisije.

Potvrdili su to i ministri vanjskih poslova Slovenije i Italije Samuel Žbogar i Franco Frattini te još deset šefova diplomatija zemalja članica EU uputivši pismo podrške španskom predsjedništvu Evropske unije da ubrza postupak za ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine. Ministri ističu da i EU mora sa svoje strane pravovremeno obaviti potrebne postupke kako bi Komisija do kraja ovoga mjeseca mogla napraviti prijedlog odluke i kako bi se cijeli postupak ukidanja viza za te dvije države, uključujući i glasanje u Evropskom parlamentu, mogao dovršiti početkom jeseni.

To svakako ne ide na ruku licemjernim Nevladinim organizacijama u BiH koje su ne tako davno lobirale za odgodu liberalizacije viznog režima za poslije izbora. Zar još neko u BiH ima bilo kakvu sumnju da taj isti NVO sektor finansira licemjerna i bijedna međunarodna zajednica koja, sasvim je jasno, opstruiše ukidanje viza i tako kažnjava bh. građane.

I kažnjavanje vladajuće garniture je potpuno nepravedno jer je ona zaslužna za ukidanje viza, desilo se to u junu ili u decembru i zato im hvala. Zato je potpuno legitimno pravo stranaka na vlasti da eventualnu odluku o ukidanju viza prije izbora koristi u predizborne svrhe. Isto je tako legitimno pravo opozicije da kritikuje vladajuće stranke zato što to nisu uspjele postići ranije. Međutim, ovdje su i jednim i drugim, jednoglasno, građani najbitniji.

A građani ove zemlje, Bošnjaci pogotovo, izdržali su i prošli kroz puno gore nevolje  pa će izdržati i narednih nekoliko mjeseci. Izdržali su i dvostruke aršine bijedne međunarodne zajednice koja je čak i Srbiji odobrila bezvizni režim dok po njoj još slobodno šeće Ratko Mladić. Putuj još kratko Evropo, a Bošnjaci – srtpiće se  još malo i dočekati dan, u julu, septembru ili decembru, kada više neće biti moderni evropski indijanci.

(vijesti.ba)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.