Hafiz Abdulah Porača iz Sarajeva profesor Kur'ana

U prisustvu ambasadora islamskih zemalja u Austriji, međunarodnih islamskih organizacija, predstavnika vjerskih i političkih vlasti te zemlje, kao i više hiljada Bošnjaka, ali i muslimana iz svih dijelova svijeta, u kongresnoj dvorani Austrija centra u Beču 12-godišnjem hafizu iz Sarajeva Abdulahu Muhamedu Fadilu Porači uručena je idžazetnama, diploma profesora Kur'ana! 

Predavanje idžaze (lanca prenosilaca kiraeta Kur'ana) još od prve generacije muslimana predstavlja poseban oblik garancije i diplome o osposobljenosti hafiza da druge poučava pravilnom učenju Kur'ana.

 

Idžazetnamu je Porači, kao najmlađem nosiocu tog časnog zvanja, uručio ambasador Saudijske Arabije, princ Mensur bin Halid el-Saud, budući da je diploma stečena upravo u svetom gradu Medini. Prije toga princ El-Saud je mladom hafizu uručio i priznanje za izuzetan uspjeh i obećao da će Saudijska Arabija snositi troškove njegovog daljnjeg školovanja i usavršavanja.

Kako je pojašnjeno, idžazetnama koja je uručena hafizu Porači u sebi sadrži pouzdan i jak lanac prenosilaca više od četrnaest stoljeća, direktno do posljednjeg poslanika Muhammeda, a.s.!

Prema riječima svjedoka, mnogi su bili ushićeni ovim događajem. Svi prisutni u dvorani ustali su na noge i uz plač, jecaj i tekbire veličali uspjeh hafiza. Dirljivo je, prenose svjedoci, bilo vidjeti starce kako prilaze dječaku i grleći ga i ljubeći traže od njega da im učini dovu.

Cijeli događaj prenosio je satelitski program Turske televizije, kao i arapska 
El-Džazira. Događaj su uveličali najpoznatiji učači Kur'ana iz raznih zemalja svijeta.

(Avaz)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.