Hafiz Abdulah Porača iz Sarajeva profesor Kur'ana

U prisustvu ambasadora islamskih zemalja u Austriji, međunarodnih islamskih organizacija, predstavnika vjerskih i političkih vlasti te zemlje, kao i više hiljada Bošnjaka, ali i muslimana iz svih dijelova svijeta, u kongresnoj dvorani Austrija centra u Beču 12-godišnjem hafizu iz Sarajeva Abdulahu Muhamedu Fadilu Porači uručena je idžazetnama, diploma profesora Kur'ana! 

Predavanje idžaze (lanca prenosilaca kiraeta Kur'ana) još od prve generacije muslimana predstavlja poseban oblik garancije i diplome o osposobljenosti hafiza da druge poučava pravilnom učenju Kur'ana.

 

Idžazetnamu je Porači, kao najmlađem nosiocu tog časnog zvanja, uručio ambasador Saudijske Arabije, princ Mensur bin Halid el-Saud, budući da je diploma stečena upravo u svetom gradu Medini. Prije toga princ El-Saud je mladom hafizu uručio i priznanje za izuzetan uspjeh i obećao da će Saudijska Arabija snositi troškove njegovog daljnjeg školovanja i usavršavanja.

Kako je pojašnjeno, idžazetnama koja je uručena hafizu Porači u sebi sadrži pouzdan i jak lanac prenosilaca više od četrnaest stoljeća, direktno do posljednjeg poslanika Muhammeda, a.s.!

Prema riječima svjedoka, mnogi su bili ushićeni ovim događajem. Svi prisutni u dvorani ustali su na noge i uz plač, jecaj i tekbire veličali uspjeh hafiza. Dirljivo je, prenose svjedoci, bilo vidjeti starce kako prilaze dječaku i grleći ga i ljubeći traže od njega da im učini dovu.

Cijeli događaj prenosio je satelitski program Turske televizije, kao i arapska 
El-Džazira. Događaj su uveličali najpoznatiji učači Kur'ana iz raznih zemalja svijeta.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.