Ratni zločinac Karadžić svjedoči u korist Momčila Krajišnika

U Haškom sudu (ICTY) u ponedjeljak je počela dodatna rasprava o žalbi bivšeg predsjednika Skupštine Republike srpske Momčila Krajišnika na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 27 godina zatvora, a kao svjedok odbrane u srijedu će iskaz dati i bivši predsjednik RS-a i haški optuženik Radovan Karadžić.

Tokom dana bit će saslušani svjedoci žalbenog vijeća George Mano i Stefan Karganović. Mano, profesor engleskog jezika na univerzitetu u Japanu, radio je za tim odbrane Krajišnika tokom suđenja od jula do septembra 2004. godine kao dobrovoljac.

 

Karganović, predsjednik nevladine organizacije “Historijski projekt Srebrenica” i član advokatskog tima koji istražuje zločine na području Srebrenice, svjedočit će u popodnevnim satima.

Kako je prošle sedmice najavio ICTY, Karadžić će u ovom postupku biti saslušan i unakrsno ispitan u srijedu.

Iako je rasprava o žalbi već održana u augustu, Krajišnik je poslije Karadžićeva hapšenja zatražio od ICTY-a da mu dozvoli da ga pozove kao svjedoka, prenosi Tanjug.

Krajišnik je istaknuo da je Karadžić jedna od najznačajnijih ličnosti u predmetu i da bi njegovo svjedočenje moglo uticati na presudu. Na prvobinoj raspravi o žalbi Krajišnik je tražio oslobađanje od tužbi, dok je Tužilaštvo tražilo doživotnu kaznu zatvora.

Haški sud je 2006. godine osudio Krajišnika na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje tokom rata u BiH od 1992. do 1995 godine. Sud ga je oslobodio optužbe za genocid.

Krajišnik, koji je u Haagu od hapšenja 2000. godine, više puta je u pritvoru ICTY-a razgovarao s Karadžićem, pripremajući njegovo svjedočenje.

Karadžić je optužen za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH 1992.-1995. On je 21. jula uhapšen u Beogradu, poslije 13 godina skrivanja, a u Haag je prebačen 30. jula.


Tužilaštvo je danas ukazalo da bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik nije podnio valjan podnesak sa sažetkom svjedočenja bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, zahtjevajući od Žalbenog vijeća da mu hitno naloži da se povinuje odluci tog vijeća.

Krajišnik je 27. oktobra podnio sažetak svjedočenja Karadžića, koji će se u srijedu kao svjedok pojaviti na raspravi o žalbi Krajišnika na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 27 godina zatvora.

Tužilaštvo smatra da podnesak nije u skladu sa ranijom odlukom Žalbenog vijeća kojom se Krajišniku objašnjava šta sve tačno mora da podnese u svom zahtjevu.

Zahtjev Krajišnika da se proširi obim Karadžićevog svjedočenja trebalo bi odbaciti jer je neblagovremen i nejasan, ocjenilo je tužilaštvo.

Krajišnik, smatra tužilaštvo, nije uspio da navede nove činjenice koje bi pokazale da zaključci sudskog vijeća nisu bili tačni.

Zbog toga što u Krajišnikovom podnesku nema dovoljno valjanih informacija, tužilaštvo nije u poziciji da se na pravi način pripremi za unakrsno ispitivanje.

Takođe je istaknuto da je tužilaštvo blagovremeno objelodanilo sva dokumenta koje je Krajišnik tražio.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.