Krijumčaren “veoma opasan” eksploziv

Simultanom akcijom policije Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH uspjele su prekinuti ustaljenu krijumčarsku mrežu koja je iz BiH u države EU krijumčarila veće količine oružja i eksploziva za potrebe organizovanih kriminalnih grupa u državama EU.

U okviru zajedničke operacije, koja je započela u drugoj polovini ovog ljeta zaplijenjeno je 62 kg eksploziva „pentrit“, 10 automatskih pušaka M-70, 18 raketnih bacača tipa „zolja“, pištolj „glock“, automatski pištolj škorpion, sačmarica, malokalibarska puška, 40 detonatora, različito streljivo za automatske puške i mitraljeze, te različiti djelove oružja.

 

“Eksploziv koji je krijumčaren veoma je opasan za ljude i objekte, a proizvodio se za potrebe jugoslovenske vojske. Primjera radi eksploziv „pentrit“ je 1,7 jači od „TNT-a“. Cijena kilograma u Sloveniji je oko 700 eura, a u državama EU još veća”, saopćeno je iz MUPRS-a koji donosi podatke koji su o ovoj akciji danas rečeni na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Kod pretresa osumnjičenih iz BiH pronađeno je 43 kg vojnog eksploziva „pentrit“, osam raketnih bacača tipa “zolja”, 10 automatskih pušaka, nekoliko automatskih pištolja, velika količina detonatora, različita municije, pribor za punjenje oružja i različiti djelovi oružja.

Operacija je zaključena hapšenjem osumnjičenih koje se istovremeno odvijalo u Sloveniji i BiH.

U BiH su uhapšeni Velimir Mihajlović, Slobodan Peulić, Hasan Tahić i Sulejman Rahmanović, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Njima je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.

 

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.