Krijumčaren “veoma opasan” eksploziv

Simultanom akcijom policije Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH uspjele su prekinuti ustaljenu krijumčarsku mrežu koja je iz BiH u države EU krijumčarila veće količine oružja i eksploziva za potrebe organizovanih kriminalnih grupa u državama EU.

U okviru zajedničke operacije, koja je započela u drugoj polovini ovog ljeta zaplijenjeno je 62 kg eksploziva „pentrit“, 10 automatskih pušaka M-70, 18 raketnih bacača tipa „zolja“, pištolj „glock“, automatski pištolj škorpion, sačmarica, malokalibarska puška, 40 detonatora, različito streljivo za automatske puške i mitraljeze, te različiti djelove oružja.

 

“Eksploziv koji je krijumčaren veoma je opasan za ljude i objekte, a proizvodio se za potrebe jugoslovenske vojske. Primjera radi eksploziv „pentrit“ je 1,7 jači od „TNT-a“. Cijena kilograma u Sloveniji je oko 700 eura, a u državama EU još veća”, saopćeno je iz MUPRS-a koji donosi podatke koji su o ovoj akciji danas rečeni na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Kod pretresa osumnjičenih iz BiH pronađeno je 43 kg vojnog eksploziva „pentrit“, osam raketnih bacača tipa “zolja”, 10 automatskih pušaka, nekoliko automatskih pištolja, velika količina detonatora, različita municije, pribor za punjenje oružja i različiti djelovi oružja.

Operacija je zaključena hapšenjem osumnjičenih koje se istovremeno odvijalo u Sloveniji i BiH.

U BiH su uhapšeni Velimir Mihajlović, Slobodan Peulić, Hasan Tahić i Sulejman Rahmanović, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Njima je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.