Nije bilo delkaracije ni odluke, već samo vladini zaključci

Vlada RS-a nikada nije usvojila deklaraciju niti donijela odluku o jednostranom povlačenju iz “Elektroprenosa BiH“, izjavila je danas glasnogovornica premijera RS-a Milorada Dodika Biljana Bokić.

Bokić je za Fenu podsjetila da je Vlada RS-a usvojila samo zaključke u vezi s problemima u radu zajedničke korporacije.

 

U zaključcima Vlade RS-a, dodala je, istina je postoje elementi koji sugerišu da bi se RS mogla povući iz “Elektroprenosa BiH” ukoliko se ne riješe pitanja funkcionisanja zajedničke kompanije i zaštite prava svih akcionara.

Ona je kazala kako, očigledno, većina medija, pa ni OHR nisu pažljivo pročitali Vladine zaključke.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da su na današnjem sastanku ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira primili k znanju činjenicu da je Vlada RS-a povukla svoju deklaraciju o jednostranom povlačenju iz “Elektroprenosa BiH” i usvojila novi zaključak.

“Time je ispunjen zahtjev ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Novim zaključkom zadržani su elementi koji sugeriraju da bi se RS mogla jednostrano povući iz ‘Elektroprenosa BiH’. Ambasadori Vijeća ponovo su izrazili čvrst stav da se jedan entitet ne može jednostrano povući iz ‘Elektroprenosa BiH’ ili iz bilo koje druge već ranije dogovorene reforme”, kazao je Lajčak, saopćeno je danas iz OHR-a.

“Međunarodna zajednica će se uključiti u međuentitetske razgovore čiji je cilj rješavanje preostalih otvorenih pitanja vezanih za potpuno funkcioniranje ‘Elektroprenosa BiH’. Očekujemo od svih partnera da se ozbiljno angažuju na iznalaženju rješenja”, rekao je visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.