Žrtve genocida napustile skup

Predstavnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH predstavili su danas u Sarajevu novi pristup ovog tužilaštva u procesuiranju optuženih za ratne zločine pod nazivom “Novi način – novi početak“.

– S ovim novim pristupom ne počinjemo sve ispočetka, već nastojimo iskoristiti sve ono što je do sada urađeno, skupljamo sve spise koji imaju veze s jednim događajem i onda ga obrađujemo rekao je na konferenciji za novinare rukovodioc Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH David Švindeman (David Schwendiman).

 

Novi pristup u odabiru predmeta ratnih zločina koji je usvojen u Posebnom odjelu za ratne zločine usmjeren je ka žrtvama, a temelji se na počinjenim zločinima.

Stručni analitičar Tužilaštva BiH Marko Prelec kazao je da se novim pristupom u procesuiranju ratnih zločina želi postići veći uspjeh u procesuiranju osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, i to na način što će se birati oni predmeti koji se odnose na najteže počinjene zločine.

On je iznio podatak da je od 1994. godine optuženo oko 250 osoba za počinjene ratne zločine u BiH, uključujući optužnice Haškog tribunala (ICTY) i domaćih sudova.

Dokument “Novi način – novi početak” se sastoji od tri faze: kroz prvu se prate tragovi, odnosno analizira stradanje žrtava na najgorim mjestima i po vremenskim razdobljima, u drugoj se identificiraju lica koja su najvjerovatnije odgovorna za ratne zločine, dok je treća faza priprema predmeta koji se bave najvećim brojem žrtava iz reda sva tri konstitutivna naroda BiH, te njihova istraga i procesuiranje.

Današnjoj prezentaciji novog pristupa prisustvovale su i predsjednice Udruženja “Žena žrtva rata” i Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, kao i predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović, ali su, nezadovoljni ovom novom stratregijom, napustili skup.

– Ovo meni sve liči na to da se u BiH hoće izjednačiti svi zločini. Na strani 2. ovog dokumenta, pod naslovom ‘Najgori periodi i mjesta zločina’, navode se ‘sve žrtve’, ‘samo srpske žrtve’ i ‘samo hrvatske žrtve’, što nije u redu”, kazala je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, dodavši da je i sam naziv strategije “Novi način – novi početak” podsjeća na naziv tv emisije “Lud, zbunjen normalan”.

Predstavnice udruženja koje okupljaju žrtve rata imale su primjedbe i na to zašto se Tužilaštvo BiH nije pozabavilo s više od 800 imena zločinaca koji su bili pod oznakom “A” koje je dostavio ICTY.

– Predmete koje je vratio ICTY Tužilaštvo BiH je uzelo i otvara nove istrage samo da bi kazali da nešto rade. Ja nemam dva života kako bih s jednim čekala pravdu, a drugi da živim, naglasila je M. Subašić.

Istakla je da od Švindemana očekuje da se nešto uradi u Tužilaštvu, a prvo bi, kako je istakla, trebalo provjeriti sve tužioce i njihovu prošlost.

M. Subašić je ustvrdila da poznaje nekoliko tužilaca koji su učestvovali i zločinu i genocidu.

(ONASA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.