Žrtve genocida napustile skup

Predstavnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH predstavili su danas u Sarajevu novi pristup ovog tužilaštva u procesuiranju optuženih za ratne zločine pod nazivom “Novi način – novi početak“.

– S ovim novim pristupom ne počinjemo sve ispočetka, već nastojimo iskoristiti sve ono što je do sada urađeno, skupljamo sve spise koji imaju veze s jednim događajem i onda ga obrađujemo rekao je na konferenciji za novinare rukovodioc Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH David Švindeman (David Schwendiman).

 

Novi pristup u odabiru predmeta ratnih zločina koji je usvojen u Posebnom odjelu za ratne zločine usmjeren je ka žrtvama, a temelji se na počinjenim zločinima.

Stručni analitičar Tužilaštva BiH Marko Prelec kazao je da se novim pristupom u procesuiranju ratnih zločina želi postići veći uspjeh u procesuiranju osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, i to na način što će se birati oni predmeti koji se odnose na najteže počinjene zločine.

On je iznio podatak da je od 1994. godine optuženo oko 250 osoba za počinjene ratne zločine u BiH, uključujući optužnice Haškog tribunala (ICTY) i domaćih sudova.

Dokument “Novi način – novi početak” se sastoji od tri faze: kroz prvu se prate tragovi, odnosno analizira stradanje žrtava na najgorim mjestima i po vremenskim razdobljima, u drugoj se identificiraju lica koja su najvjerovatnije odgovorna za ratne zločine, dok je treća faza priprema predmeta koji se bave najvećim brojem žrtava iz reda sva tri konstitutivna naroda BiH, te njihova istraga i procesuiranje.

Današnjoj prezentaciji novog pristupa prisustvovale su i predsjednice Udruženja “Žena žrtva rata” i Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, kao i predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović, ali su, nezadovoljni ovom novom stratregijom, napustili skup.

– Ovo meni sve liči na to da se u BiH hoće izjednačiti svi zločini. Na strani 2. ovog dokumenta, pod naslovom ‘Najgori periodi i mjesta zločina’, navode se ‘sve žrtve’, ‘samo srpske žrtve’ i ‘samo hrvatske žrtve’, što nije u redu”, kazala je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, dodavši da je i sam naziv strategije “Novi način – novi početak” podsjeća na naziv tv emisije “Lud, zbunjen normalan”.

Predstavnice udruženja koje okupljaju žrtve rata imale su primjedbe i na to zašto se Tužilaštvo BiH nije pozabavilo s više od 800 imena zločinaca koji su bili pod oznakom “A” koje je dostavio ICTY.

– Predmete koje je vratio ICTY Tužilaštvo BiH je uzelo i otvara nove istrage samo da bi kazali da nešto rade. Ja nemam dva života kako bih s jednim čekala pravdu, a drugi da živim, naglasila je M. Subašić.

Istakla je da od Švindemana očekuje da se nešto uradi u Tužilaštvu, a prvo bi, kako je istakla, trebalo provjeriti sve tužioce i njihovu prošlost.

M. Subašić je ustvrdila da poznaje nekoliko tužilaca koji su učestvovali i zločinu i genocidu.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.