Veliko interesovanje građana za tekst himne BiH

Od juna ove godine, kada je otvoren javni konkurs za tekst himne, na adresu Ministarstva pravde BiH stiglo je oko 80 prijedloga za budući tekst himne Bosne i Hercegovine.

Prijedlozi stižu iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih zemalja: Njemačke, Norveške, Australije itd., saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

 

Predloženi tekstovi dostavljaju se pod šifrom, a u posebno zapečaćenim kovertama se nalaze podaci o autoru.

Nakon isteka konkursnog roka u oktobru sve ponude će biti otvorene pred Komisijom za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine, a o njima će odlučivati članovi Komisije: parlamentarci, književnici i ugledni muzički autori.

Zadatak Komisije za izbor teksta himne je da izabere najuspješnijeg kandidata i odabrani rad predloži za tekst himne Bosne i Hercegovine.

O odabranom prijedlogu odlučivat će Vijeće ministara BiH.

Nagrada za najuspješnijeg autora iznosi 30.000 KM.

Tekst himne piše se na muziku Dušana Šestića, a autorsko pravo na tekst himne Bosne i Hercegovine zadržava Bosna i Hercegovina.

Ministarstvo pravde BiH još jednom poziva sve građane da učestvuju u javnom konkursu i dostave prijedloge teksta himne Bosne i Hercegovine najdalje do 1. oktobra 2008. godine, navodi se u saopćenju.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.