Sedam političara hitno pozvano u američku Ambasadu

Sulejman Tihić, Haris Silajdžić, Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, Mladen Ivanić, Dragan Čović i Božo Ljubić, lideri najjačih političkih stranaka u BiH, sutra navečer naći će se za istim stolom u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Pozvao ih je Stewart Jones, novi zamjenik Condoleezza Rice, američkog državnog sekretara, zadužen za Evropu.

 

Kako se saznaje, američki diplomata želi iz prve ruke da čuje razmišljanja i stavove ovdašnjih političkih lidera o stanju u BiH i rješavanju teške političke krize u kojoj se nalazi naša zemlja.

I sami predsjednici stranaka bili su iznenađeni iznenadnim pozivom iz Ambasade SAD-a da prisustvuju sastanku, utoliko više što su računali da do lokalnih izbora, zakazanih za 5. oktobar, neće biti nikakvih susreta i da će sve biti podređeno stranačkim predizbornim kampanjama. Iznenađenje je utoliko veće što su očekivali da Amerika neće povlačiti nikakve poteze zbog novembarskih predsjedničkih izbora u toj zemlji, piše list “San”.

Za neke od predsjednika vladajućih stranaka, iznenađenje je i poziv Lagumdžiji da prisustvuje sjednici s obzirom da ga na njihove dosadašnje sesije nisu pozivali ni oni ni visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Isti izvori navode da su u Washingonu ocijenili da Lagumdžija ne može biti zaobiđen jer je jako bitan, a tome je u svakom slučaju doprinijela i serija razgovora koje je on imao pretprošle sedmice u Denveru gdje se sastao sa nizom vodećih američkih diplomata.

O čemu će se sutra navečer razgovarati, pod predsjedanjem Stewarta Jonesa i u pisustvu američkog ambasadora u BiH Chrlesa Englisha, za sada se ne otkriva. Sastanak je zatvoren za javnost. Prema informacijama do kojih smo došli, Amerikanci insistiraju da otvorenom razgovoru o svim problemima i ne pristaju na njihovo stavljanje ispod tepiha, pravdanjem da je do lokalnih izbora ostalo još malo vremena. Izvjesno je da će tražiti i stavove domaćih političkih lidera o ustavnim promjenama, jer se smatra da bez njih nema normalnog funkcionisanja države BiH. Washington nikada nije odustao od paketa ustavnih promjena iz aprila 2006. godine koji nije dobio zeleno svjetlo u Parlamentu BiH, a za koji američki diplomati i dalje smatraju da je usvajanje aprilskog paketa najbolji mogući prvi korak koji bi itekako olakšao dalji put BiH prema evropskim integracijama.

Izvori lista “San” navode da su Sjedinjene Američke Države odlučile da poduzmu efikasnije korake na rješavanju krize u našoj zemlji i da preuzmu inicijativu, pa su američki diplomati spremni i na radikalne rezove.

Ne treba zaboraviti da će u novembru zasjedati i Vijeće za implementaciju mira u BiH, ali ni činjenicu da države članice Evropske unije nemaju istovjetni stav o rješavanju krize u BiH i da tu ima jako puno mimoilaženja i neslaganja – jedni su za zadržavanje statusa kvo, drugi su za hitne i brze poteze koji će od BiH napokon napraviti normalnu državu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.