Protiv mafije se efikasno može samo oduzimanjem imovine!

Drža­vni tu­ži­telj u Odje­lu za or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal Tužilaštva BiH Bo­žo Mi­haj­lo­vić us­tvrdio je za "San" da u Bosni i Hercegovini ne pos­to­je kon­kre­tni me­ha­ni­zmi u bor­bi pro­tiv or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la za­to što za­ko­ni ni­su us­kla­đe­ni, ne pos­to­je ra­zra­đe­ne pro­ce­du­re, ra­zra­đe­ni ti­mo­vi, a ni do­vo­ljno sred­sta­va.

On sma­tra da tre­ba ofor­mi­ti spe­ci­jal­ne ti­mo­ve, te osi­gu­ra­ti sred­stva za pro­vo­đe­nje po­se­bnih is­tra­žnih ra­dnji.- Na po­dru­čju BiH već pet go­di­na ne­ma­mo za­kon ko­ji pre­dvi­đa po­se­bne is­tra­žne ra­dnje, nad­zor te­le­ko­mu­ni­ka­ci­ja. Ne mo­že­mo ih pro­vo­di­ti iz pros­tog ra­zlo­ga što ni ­je­dan te­le­kom ope­ra­ter ne­će da na­ba­vi opre­mu ko­ja će omo­gu­ći­ti da to pra­ti­mo, a po za­ko­nu su oba­ve­zni. RAK ne­će da im odu­zme li­cen­cu, da bi ih na taj na­čin pri­si­li da to ura­de. I šta će­mo mi – pi­ta Mi­haj­lo­vić.

Sve su­sje­dne drža­ve, na­po­mi­nje on, mo­gu slu­ša­ti mo­bil­nu i fik­snu te­le­fo­ni­ju "a mi ne mo­že­mo ama baš ni­šta". – Tre­ba omo­gu­ći­ti pro­vo­đe­nje po­se­bnih is­traž­njih ra­dnji, do­ni­je­ti pro­ce­du­re o to­me, ubrza­ti pro­ce­du­re u pri­mje­ni i osi­gu­ra­ti sred­stva. Mi, ta­ko­đer, ne­ma­mo ni ­je­dnog GPRS ure­đa­ja da bi­smo mo­gli pri­ka­či­ti na ne­ki auto­mo­bil da ga pra­ti­mo. Ne­ma nov­ca za to – kaže Mi­haj­lo­vić. U bh. zakonodavstvu, priznaje tužitelj, pos­to­je odre­đe­ni čla­no­vi za­ko­na ko­ji ka­žu da se imo­vi­na pri­bav­lje­na kri­vi­čnim dje­lom odu­zi­ma. – Pro­pi­si pos­to­je. Me­đu­tim, ne pos­to­je pro­ce­du­ral­ni za­ko­ni ka­ko to iz­vrši­ti. Ako blo­ki­ra­mo ne­či­ju imo­vi­nu ili je pri­vre­me­no odu­zme­mo, šta sa tom imo­vi­nom ura­di­ti – pita Mihajlović.

Poprilično zabrinjavajuće djeluje njegova tvrdnja da se u BiH or­ga­ni­zo­va­ne gru­pe ne uspjeva ni de­te­kto­va­ti, a ka­mo­li ra­zbi­ti. S druge strane, nedavno se mogla čuti ideja da bi, upravo zbog tih problema, BiH trebala prepisati zakone koje u brobi protiv organiziranog kriminala koristi Italija. Al­fre­do Va­ka, šef odje­la za bor­bu pro­tiv or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la u EUPM-u, Italijan je, ima bogato iskustvo iz svoje zemlje i za "San" kaže da s pra­vnog aspe­kta si­tu­aci­ja u Ita­li­ji odra­ža­va ono što je pre­dvi­đe­no i u Za­ko­nu o kri­vi­čnom pos­tup­ku BiH. I u Ita­li­ji je tu­ži­lac taj ko­ji vo­di is­tra­gu.

Je­dan od naj­va­žni­jih ra­zlo­ga zbog ko­jih u BiH vlas­ti ni­su do­ve­le do kra­ja broj­ne is­tra­ge, le­ži u bi­ro­krat­skom odno­su po­li­ci­je i tu­ži­oca. U BiH po­li­ci­ja ugla­vom ra­di za tu­ži­te­lje, a ne za­je­dno sa nji­ma. Us­pje­šan sis­tem is­tra­ge tre­ba­lo bi da se ba­zi­ra na dva gla­vna fa­kto­ra – za­la­ga­nju po­li­ci­je u nji­ho­vom bli­žem odno­su sa tu­ži­laš­tvom, te ra­vno­pra­vnoj sa­ra­dnji umjes­to po­dre­đe­nos­ti – ka­že Va­ka.

On pod­sje­ća na osam­de­se­te go­di­ne ka­da je ma­fi­ja vla­da­la na ju­gu Ita­li­je, što je na­tje­ra­loe ita­li­jan­ske vlas­ti da se kon­kre­tni­je po­za­ba­ve ovom pro­ble­ma­ti­kom.- Naj­va­žni­ja le­kci­ja je na­uče­na u mo­men­tu ka­da shva­ti­te da bor­ba pro­tiv or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la za­hti­je­va ade­kva­tna po­ma­ga­la da bi se mo­gla na­pas­ti imo­vi­na ko­ju su pri­pa­dni­ci kri­mi­nal­nih gru­pa ste­kli ne­le­gal­no. Do­ka­za­no je da čla­no­vi gru­pa ko­je se ba­ve or­ga­ni­zo­va­nim kri­mi­na­lom po­no­vo in­ves­ti­ra­ju svoj ne­le­gal­no ste­če­ni ime­tak da bi za­po­če­li no­vi bi­znis – kaže Vaka. U pra­vnom sis­te­mu Ita­li­je pre­dviđeno je ne­ko­li­ko mo­gu­ćnos­ti za lju­de ko­ji vo­de is­tra­ge u ovim slu­ča­je­vi­ma, uz po­moć ko­jih mo­gu odu­ze­ti imovinu ko­ja na­kon po­re­đe­nja ni­je u skla­du sa ofi­ci­jel­no na­ve­de­nom za­ra­dom oso­be ko­ja je na­vo­dno umje­ša­na u akti­vnos­ti or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la. – Štavi­še, te­ret do­ka­zi­va­nja je na na­vo­dnom po­či­ni­ocu, što da­je mo­gu­ćnost is­tra­ži­oci­ma da im odu­zmu dio ne­le­gal­no stre­če­nih sred­sta­va ko­ja su pla­ni­ra­na za dru­ge ne­le­gal­ne akti­vnos­ti u bu­du­ćnos­ti – kaže Va­ka.

Božo Mihajlović kaže da BiH ne­ma ni ­je­dnog do­bro ospo­so­blje­nog taj­nog agen­ta. Navodeći da, recimo, aus­trij­ski in­spe­kto­ri mo­gu tokom istrage do­ći sa 100 ili 200 hi­lja­da eura da ku­pe 20 ki­lo­gra­ma ko­ka­ina u Sa­ra­je­vu, Mihajlović pita ko će u BiH pri­hva­ti­ti da bu­de pri­kri­ve­ni is­tra­ži­telj i uđe u la­nac kri­mi­na­la dro­ge.- To mo­ra bi­ti čo­vjek obu­čen za to, mo­ra ima­ti do­vo­ljno sred­sta­va. Ne­će ići sa svo­jih 500 ili 600 KM pla­će me­đu kri­mi­nal­ce i ta­mo tro­šiti ne­mi­li­ce, glu­miti ne­kog ve­li­kog trgov­ca dro­gom. Dok drža­va ne odri­je­ši ke­su, ne­ma mo­gu­ćnos­ti da se bo­ri­mo sa or­ga­ni­zo­va­nim kri­mi­na­lom – ka­že Mi­haj­lo­vić.

Do­vo­ljna je bi­la, na primjer, je­dna te­ro­ris­ti­čka akci­ja u Lon­do­nu da se pre­ko no­ći pro­mi­je­ni za­kon, pa da vi­še ne mo­žeš kao kod nas ku­pi­ti u ki­os­ku ul­tra-kar­ti­cu da ne po­ka­žeš li­čnu kar­tu, a da je te­le­kom ope­ra­ter du­žan osi­gu­ra­ti lis­tin­ge te­le­fon­skih po­zi­va i tek­st SMS po­ru­ka. Ni jedan naš ope­ra­ter ne­će da se upu­šta u do­la­zne po­zi­ve – ka­že Božo Mi­haj­lo­vić.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.