Ko je “jači” – Milorad Dodik ili Miroslav Lajčak?

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak uputio je nekoliko upozorenja liderima šest vladajućih stranaka sa zahtjevom da se vrate ozbiljnim razgovorima i ispune zadatke u reformi policije. "Na čiju adresu BiH ima šansu koju ne smije propustiti", kazao je Lajčak.

Svakako da je njegova izjava naišla na pozitivan odjek u javnosti, međutim, ostavila je i utisak da on nije do kraja bio jasan i precizan. To se posebno odnosi na njegovu tvrdnju da "ponovo imamo javne poruke koje unaprijed odbijaju demokratsku diskusiju i ponovo vidimo ucjene".

Pri tome je Lajčak mislio na različite stavove o reformi policije, insistirajući da ona u predloženom obliku bude usvojena. Naime, ostalo je otvoreno pitanje kome je Lajčak adresirao svoje zamjerke i kritike s obzirom da nikoga od šest lidera vladajućih stranaka nije poimenično prozvao zbog blokada reforsmkih procesa. To, po logici stvari, znači da je u istu ravan stavio Sulejmana Tihića, Milorada Dodika, Dragana Čovića, Harisa Silajdžića, Božu Ljubića i Mladena Ivanića.

Kada se, čak i površno, analizira aktuelna situacija u državi i stavovi predsjednika političkih stranak, postaje jasno da među njima postoje ogromne razlike, posebno kada je u pitanju odnos prema državi Bosni i Hercegovini. Naprimjer, Tihić insistira na osposobljavanju državnih institucija u cilju jačanja BiH, a Dodiku je potpuno svejedno šta će biti sa državom BiH i neprestano poručuje da Srbi u BiH imaju pravo na referendum, odnosno otcjepljenje entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine. Tihić sa svoje strane insistira na uspostavljanju jedinstvene policije u državi na osnovi tri principa kojih se Evropa pridržava, a Dodik poručuje da mu ne pada na pamet ostati bez policije Republike Srpske.

U režiji Dodika, Narodna skupštine RS usvojila je nedavno rezoluciju o Kosovu čime je demonstirirala svoju namjeru da vodi i spoljnu politiku BiH, ugrađujući u nju i mogućnost raspisivanja referenduma. Sam Lajčak je tu rezoluciju nazvao provokacijom čiji je cilj izazivanje nestabilnosti, a prekjuče je jasno kazao da je neće poništiti iako ima ovlasti da to uradi.

"Ja to mogu da uradim, ali to nije rješenje. Ne možete preko bonskih ovlasti da promijenite mišljenje u glavama ljudi", kazao je Lajčak. Takav njegov stav svakako ide na ruku Dodiku kome je ta rezolucija Narodne skupštine RS dovoljan argument i dokument da se u svakom trenutku može na nju pozvati kao na važeću odluku entitetskog parlamenta, bez obzira što on sa njim upravlja, i iskoristiti je za raspisivanje referenduma. U tom slučaju, teško može piti vode Lajčakova poruka domaćim političkim liderima da priče o referendumu i otcjepljenju moraju prestati. Upravo zbog toga je Dodiku ta rezolucija džoker iz rukava i biće sve dok ona ne bude poništena. A poništiti je može samo visoki predstavnik.

(san.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.