Nedostatak informacija najveći problem

Upravni odbor (UO) Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine razmatrao je okvirni plan rada za predvizite, ekshumacije, obdukcije i identifikacije za 2008. godinu. 

Osnovi za izradu plana bili su prijedlozi plana rada područnih i terenskih ureda INO-a.

UO je zaključio da se radi unapređenja plana izvrše dodatna usaglašavanja s Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP), Haškim tribunalom, Tužilaštvom BiH, a posebno u segmentu utvrđivanja prioriteta koji su ekshumacije poznatih grobnica, identifikacije i reasocijacije ekshumiranih tijela te intenziviranje procesa prikupljanja informacija o lokacijama grobnica za koje postoji sumnja da se u njima nalaze tijela nestalih osoba. 

– Najveći problem u radu na procesu traženja nestalih osoba, kojih ima oko 13.500, predstavlja nedostatak pouzdanih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica. Očekujemo u toku narednog perioda da će doći do veće pomoći prevashodno većim uključivanjem institucija koje su nadležne za provođenje istraga ili mogu doći do pouzdanih informaicija, a to su SIPA, DGS, OBA, MUPRS te MUPFBiH, izjavio je Dušan Šehovac, predsjedavajući UO INO-a. 

UO očekuje da će im se ustupiti informacije o masovnim i pojedinačnim grobnicama prikupljene u procesu istraga i u postupcima koji se vode pred nadležnim sudovima na svim nivoima te da će uskoro započeti proces ustupanja informacija o osobama čija se sudbina vezuje za institucije vlasti kao što su zatvori, bolnice, sudovi, vojna policija i druge institucije u kojima se vodio postupak ili vršila saslušanja nestalih osoba. 

Poseban segment rada u toku ove godine je i reekshumacija tijela i uzimanje uzoraka za DNK analizu sa svih tijela koja su privremeno sahranjena kao N.N. na grobljima širom BiH. U 2008.  planira se uzimanje uzoraka za DNK analizu i s tijela koja se nalaze u Centrima za obdukciju i identifikaciju s kojih do sada nisu uzeti uzorci, saopćeno je danas iz Instituta za nestale osobe BiH.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.