Čović-Dodik

Lideri HDZ-a Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik zaključili su danas tokom razgovora u Banjoj Luci da je neophodno da Mostarska deklaracija o reformi policije bude implemetirana kroz zakonske projekte kako bi se ispunio uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Istaknuto je i da je ubrzanje evropskog puta najavažnije za našu zemlju.

 

Kada su u pitanju ustavne promjene rečeno je da razgovore na tu temu treba nastaviti nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Čović je rekao da bi nakon toga trebalo da se otvori novo važno pitanje za BiH, ustavne promjene.

Dodik je ponovio stav SNSD-a o potrebi federalizacije BiH i uspostave više federalnih jedinica s tim da RS, kao jedna od tih jedinica, ne može biti dirata u teritorijalnom smislu.

“SNSD-e smatra da je Daytonski sporazum osnova za razgovore o promjeni Ustava BiH”, ponovio je Dodik.

Čović i Dodik razgovarali o međustranačkoj saradnji, a Dodik je kazao da HDZ-e daje značajan dopronos političkoj saradnji i vršenju vlasti i u RS-u, gdje je saradnja sa potpredsjednikom RS-a koji dolazi iz HDZ-a Davorom Čordašom dobra, ali može biti i bolja.

Dodik je kazao i da je saradnja dvaju stranaka bila dobra u proteklom periodu, te da je zajedničkim aktivnostima dat doprinos deblokadi evropskog puta BiH usaglašavanjem i donošenjem Mostarske deklaracije o reformi policije.

Lider HDZ-a je naglasio da je neophodno napraviti ambijent da BiH može “normalno” funkcionirati, te ponovio da je i na nedevanom sastanku u Briselu istaknuta neupitnost RS-a.

“Mi nismo zadovoljni blagim zastojem o tome kako treba preurediti BiH, uvažavajući sve što smo čuli i Briselu, a vjerujem da ćemo zajedničkim snagama stvoriti ambijent da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju već krajem narednog mjeseca u Luksemburgu”, rekao je Dragan Čović.

To bi otvorilo, naveo je, mogućnost za razgovore kako preurediti BiH da bude po mjeri sva tri konstitutivna naroda i kako bi bila racionalno organizirana, “jer danas imamo racionalnu organizaciju samo u jednom dijelu BiH, a to je RS, dok u drugom dijelu imamo nažalost previše razina vlasti i birokratski aparat koji ne može odgovoriti izazovima iz okruženja i noralamoj ekonomskoj stabilizaciji”.

Najavio je i da će HDZ ovakve sastanke održati i sa predstavnicima drugih stranaka, kao i OHR-a kako bi se, naveo je, oslobodili tragova i hipoteka prošlosti te posvetili razvoju u budućnosti.

Dodao je i da je saradnja SNSD-a i HDZ-a dobra i može biti primjer kako dvije stranke na političkoj sceni u BiH mogu da sarađaju.

Na razgovoru sa Dodikom bili su i visoki funkcioneri HDZ-a Niko Lozančić, Dragan Vrankić, Borjana Krišto, te Davor Čordaš.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.