Hoće li Halilović i Izetbegović ujediniti Stranku za BiH i SDA

Skriveni od očiju javnosti, iza dobro zaključanih vrata, neki krugovi u SDA i Stranci za BiH posljednjih mjesec dana kroje planove o reorganizaciji i ujedinjavanju ove dvije političke partije, a kako se saznaje iz pouzdanih izvora, radi se o ozbiljnim planovima i namjerama o utapanju Stranke za BiH u SDA.

U Stranci za BiH takvu ideju, naravno u povjerljivim krugovima, zagovara Safet Halilović koji se poziva na svoje navodne dogovore sa Bakirom Izetbegovićem, potpredsjednikom SDA.

 

Isto izvori kažu da su jedina prepreka takvom planu Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, navodi dnevni list “San”.

Scenaristi, međutim, računaju na to da bi se zbog bolesti i daljeg liječenja Sulejman Tihić mogao povući sa čela SDA što bi otvorilo put Bakiru Izetbegoviću da preuzme predsjedničku funkciju, iako on javno tvrdi da nema takvih ambicija. U vrhu SDA, međutim, smatraju da je Izetbegović itekako zainteresovan za položaj stranačkog predsjednika, računajući da međunarodna zajednica neće imati ništa protiv toga.

Sa druge strane, Safet Halilović također ima ambicija da preuzme položaj predsjednika Stranke za BiH. Njemu je jasno da je Silajdžić neprikosoven, međutim on se nada, kažu isti izvori bliski vrhu SBiH, da bi se ovaj mogao uskoro povući iz dva razloga – u državi ne ide kako je on planirao i navodnih zdravstvenih problema. U slučaju njegovog povlačenja ili odlaska, Halilović je siguran da bi baš on preuzeo rukovođenje strankom.

Preksinoćnji istup Bakira Izetbegovića jučer je tumačen kao uvod u “moguće burne događaje u dvije stranke”. Naime, on je na tribini u Vogošći direktno prozvao i optužio Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića za cijepanje bošnjačkog korpusa uz poruku da će se lično potruditi da se poprave odnosi između njih dvojice “kao što sam to radio nekoliko puta do sada”.

Ova izjava izazvala je posebno iznenađenje i zaprepaštenje u SDA-u, utoliko više što je Izetbegović direktno udario na predsjednika stranke kojoj i sam pripada, a koji je, uz to, odsutan zbog liječenja.

Iz onoga što je Izetbegović preksinoć kazao, već se izvlače mnogi zaključci koje prate i određene špekulacije.

Izvori lista “San” kažu da iza cijele ideje o ujedinjavanju Stranke za BiH i SDA stoje i neki neformalni centri moći koji na tome posebno insistiraju s obzirom na predstojeće lokalne izbore, ali i namjeru da preuzmu potpunu političku i ekonomsku kontrolu nad dijelovima Federacije BiH u kojima su Bošnjaci većina.

(24SI)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.