Čović-Dodik

Lideri HDZ-a Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik zaključili su danas tokom razgovora u Banjoj Luci da je neophodno da Mostarska deklaracija o reformi policije bude implemetirana kroz zakonske projekte kako bi se ispunio uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Istaknuto je i da je ubrzanje evropskog puta najavažnije za našu zemlju.

 

Kada su u pitanju ustavne promjene rečeno je da razgovore na tu temu treba nastaviti nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Čović je rekao da bi nakon toga trebalo da se otvori novo važno pitanje za BiH, ustavne promjene.

Dodik je ponovio stav SNSD-a o potrebi federalizacije BiH i uspostave više federalnih jedinica s tim da RS, kao jedna od tih jedinica, ne može biti dirata u teritorijalnom smislu.

“SNSD-e smatra da je Daytonski sporazum osnova za razgovore o promjeni Ustava BiH”, ponovio je Dodik.

Čović i Dodik razgovarali o međustranačkoj saradnji, a Dodik je kazao da HDZ-e daje značajan dopronos političkoj saradnji i vršenju vlasti i u RS-u, gdje je saradnja sa potpredsjednikom RS-a koji dolazi iz HDZ-a Davorom Čordašom dobra, ali može biti i bolja.

Dodik je kazao i da je saradnja dvaju stranaka bila dobra u proteklom periodu, te da je zajedničkim aktivnostima dat doprinos deblokadi evropskog puta BiH usaglašavanjem i donošenjem Mostarske deklaracije o reformi policije.

Lider HDZ-a je naglasio da je neophodno napraviti ambijent da BiH može “normalno” funkcionirati, te ponovio da je i na nedevanom sastanku u Briselu istaknuta neupitnost RS-a.

“Mi nismo zadovoljni blagim zastojem o tome kako treba preurediti BiH, uvažavajući sve što smo čuli i Briselu, a vjerujem da ćemo zajedničkim snagama stvoriti ambijent da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju već krajem narednog mjeseca u Luksemburgu”, rekao je Dragan Čović.

To bi otvorilo, naveo je, mogućnost za razgovore kako preurediti BiH da bude po mjeri sva tri konstitutivna naroda i kako bi bila racionalno organizirana, “jer danas imamo racionalnu organizaciju samo u jednom dijelu BiH, a to je RS, dok u drugom dijelu imamo nažalost previše razina vlasti i birokratski aparat koji ne može odgovoriti izazovima iz okruženja i noralamoj ekonomskoj stabilizaciji”.

Najavio je i da će HDZ ovakve sastanke održati i sa predstavnicima drugih stranaka, kao i OHR-a kako bi se, naveo je, oslobodili tragova i hipoteka prošlosti te posvetili razvoju u budućnosti.

Dodao je i da je saradnja SNSD-a i HDZ-a dobra i može biti primjer kako dvije stranke na političkoj sceni u BiH mogu da sarađaju.

Na razgovoru sa Dodikom bili su i visoki funkcioneri HDZ-a Niko Lozančić, Dragan Vrankić, Borjana Krišto, te Davor Čordaš.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.