Odluka o uskraćivanju pomoći SNSD-u

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da odluka Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH da SNSD-u uskrati finansijsku pomoć kroz svoje programe, ima dnevnopolitički karakter.

On je naveo da žali zbog takve odluke, jer je bio zahvalan na saradnji, ali da to nije njegova odluka.

 

U izjavi novinarima u Banjoj Luci Dodik je kazao da nije dobio zvanično obaviještenje Ambasade SAD o uskraćivanju pomoći SNSD-u, ali mu je ranije rečeno da će neke organizacije koje su pomagale SNSD-u u koncipiranju kampanje, istraživanjima ili nekim drugim stvarima, obustaviti saradnju sa njegovom strankom.

“Mi nismo vjerovali da je ta saradnja usmjerena na to da se traže trajni poslušnici. Nismo imali takvu namjeru niti smo bili bilo kada takva vrsta priče”, kazao je Dodik i naveo da ako je ta pomoć bila pritisak ili traženje poslušnosti – to neće moći naći u SNSD-u.

Naveo je i da ne zna kolika je bila ta pomoć kroz programe američke vlade, te da oni nisu davali novac SNSD-u već su plaćali svoje ljude da pomažu stranci.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH obavijestila je potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića da Vlada SAD kroz svoje programa financirane od strane USAID-a sa NDI i IRI neće više pružati pomoć političkoj stranci SNSD, rečeno je Feni iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a.

-Vlada SAD odlučila je obustaviti finansiranje ovog programa jer je ocijenila da SNSD više ne ispunjava kriterije za USAID-ov program pomoći političkim strankama, te da Vlada SAD ne pruža finansijsku ili tehničku pomoć ni jednoj političkoj stranci u BiH zasnovanoj na etnicitetu ili nacionalizmu, rečeno je.

– Njihovi programi nisu u suglasnosti sa opredjeljenjem BiH na njenom euroatlanskom putu. Konkretno, Vlada SAD vjeruje da postupci i izjave SNSD-a nisu doprinijele napretku BiH, da nisu u skladu sa Daytonom i da podrivaju državne institucije neophodne za ostvarivanje euro-atlanskih ciljeva BiH. Vlada SAD će i dalje održavati redovne odnose sa Vladom RS i njenim zvaničnicima. Nismo nametnuli sankcije ni SNSD-u ni njenim članovima, odgovoreno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.