Nakon neizvjesne noći zbog nabujale Sane: U Sanskom Mostu građani spremni na najgore

Na području Unsko-sanskog kantona obilne padavine uslovile su porast vodostaja svih rijeka, što je prouzrokovalo brojne probleme u nekolikom općina i gradova kantona, potvrdili su Feni iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Protekla noć je za građane Sanskog Mosta bila besana. Zbog nabujale Sane, oko 22 sata u ovom gradu su se oglasile sirene.

Sirene su se oglasile u skladu s odlukom Štaba Civilne zaštite Sanski Most o proglašenju stanja prirodne nesreće. Građani Sanskog Mosta spremni su na najgore.

Podsjećamo, prema posljednjim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH trenutno je vanredno hidrološko stanje na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne, gornjeg dijela sliva Vrbasa, na slivovima Une i Sane, te na slivu Gline i Korane.

Iz FHMZ-a navode da je za danas u većem dijelu naše zemlje upaljeno narandžasto upozorenje zbog lokalno intenzivnijih padavina, grmljavina i jakih do olujnih udara vjetra.

Što se tiče grada Bihaća, najozbiljnija situacija nakon obilnih padavina sinoć je bila u bihaćkom naselju Kulen Vakuf. Gdje je poplavljeno dvadesetak objekata, a tim za spašavanje Službe civilne zaštite grada Bihaća, koji je jučer evakuirao dvije mještanke, i dalje su na terenu i pružaju pomoć ugroženima.

– Zbog vanrednih okolnosti privremeno je obustavljeno odvijanje nastavnog procesa. Probleme predstavljaju i oborinske vode, odnosno aktiviranje klizišta. Osigurane su i vreće za pijesak, dok vodu za piće konzumiraju iz cisterne. Timovi bihaćke Službe civilne zaštite intervenisali su i u naseljima Pecikovići, Pokoj i Klisa. Prema posljednjim informacijama, zbog izlijevanja vode iz riječnog korita u naselju Pokoj i Klisa ugrožene su i putne komunikacije – navodi se u sinoćnjem izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području FBiH.

Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je dvije tehničke intervencije i to jedna na ispumpavanju vode iz objekta i druga na sapiranju blata sa kolovoza. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije tehničke intervencije na ispumpavanju vode iz objekata.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.