Potkozarje protiv otvaranja rudnika uglja u njihovoj blizini

Podsjećamo, na sjednici Vlade Republike Srpske od 12.01.2023. godine, donijeta je odluka kojom se pokreće postupak dodjele koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu “Bukova Kosa” kod Prijedora, na području mjesne zajednice Veliko Palančište. Građani su na informaciju objavljenu u javnom glasniku burno reagovali, jer su u potpunosti protiv otvaranja rudnika u blizini svojih sela.

U februaru mjesecu najavljeno geološko istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa kod Prijedora,  izazvalo je veliko interesovanje među građanima okoline Prijedora, a prvenstveno mještana koji žive u potkozarskim selima Veliko Palančište, Crna Dolina i Gornji Jelovac. Razumljivo, jer, ovo su sela koja su najbliža eksploatacionom lokalitetu, za koga se još iz austro-ugarskog perioda zna da ima veliki potencijal rude uglja.

Građani su sa velikom zabrinutošću reagovali na najavljena geološka istraživanja, jer, kako tvrde, to za njih znači da se mogu oprostiti od zemljoradnje i stočarstva, koji su im osnovni izvor egzistencije i u konačnici – da će se morati iseliti.

Centar za životnu sredinu iz Banja Luke je odlučio djelovati korištenjem pravnih mehanizama za obaranje spornih odluka vlasti, kojima se atakuje na prirodu i građane. Podsjećamo, na sjednici Vlade Republike Srpske od 12.01.2023. godine, donijeta je odluka kojom se pokreće postupak dodjele koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu “Bukova Kosa” kod Prijedora, na području mjesne zajednice Veliko Palančište.

Građani su na informaciju objavljenu u javnom glasniku burno reagovali, jer su u potpunosti protiv otvaranja rudnika u blizini svojih sela.

Pored eko organizacija, protiv bilo kakvog iskopa, najglasniji su upravo građani ovog područja, predvođeni neformalnom grupom “Sačuvajmo Potkozarje”, koji su odlučni da ne prepuste svoju sudbinu slučaju, pohlepi Kapitala i korumpiranosti vlasti ili njenoj sklonosti da čini ustupke investitorima, nauštrb građana.

Predstavnici mještana ova tri sela, geografski najbliža Bukovoj Kosi, 05.05.2023. godine, prisustvovali su sastanku na kojem je lično bio i Ministar energetike i rudarstva, Petar Đokić. Po tvrdnjama građana prisutnih na sastanku, obećano im je od strane Ministra da će se čitav proces sa strane Ministarstva zaustaviti, ako lokalna zajednica povuče saglasnost za istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa. Građani nisu željeli da se sve završi na obećanjima, jer su isti dan predali i peticiju sa prikupljenih preko 1300 potpisa građana koji su protiv otvaranja rudnika, upravo na adresu nadležnog Ministarstva, stoga su 11.05.2023. pisali i na adresu kabineta Gradonačelnika Prijedora.

U dopisu je navedeno da traže informacije da li će, i kada, Grad povući svoju saglasnost za istraživanje uglja, te su naveli da se navedeni dopis odnosi upravo na održani sastanak sa Ministrom. Kako navode na svojoj Facebook stranici, putem koje informišu širu javnost o svojim aktivnostima u cilju sprečavanja geoloških istraživanja i samog otvaranja rudnika: „Čekamo odgovor od gradske uprave, šta je učinjeno po pitanju povlačenja saglasnosti.“

Da li će Bukova Kosa postati još jedan simbol pobjede volje građana ili tek praznih obećanja, manipulacije i sistemske korupcije, ostaje da se vidi.

(Antikorupcija info )

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.