Dragi Jovo, hvala ti za sve

Na današnji dan prije dvije godine, u 84. godini preminuo je general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Povodom godišnjice smrti generala Jovana Divjaka na sarajevskoj Vijećnici je večeras ispisana poruka zahvalnosti generalu za sve što je uradio za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu tokom rata, ali i nakon njega.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je uz fotografiju Vijećnice podsjetila građane da nas je prije dvije godine napustio general Jovan Divjak, simbol herojske odbrane voljenog nam grada, simbol otpora, prkosa, ali i ljubavi, mira, zajedništva, snage.

“Sarajevo te ne zaboravlja, generale! U časnu obavezu svima nama ostavio si da pratimo tvoj put. Počivaj u miru”, poručila je.

Jovan Divjak, kojeg su građani nazvali čika Jovo, je po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini svoje znanje, hrabrost i ljudskost založio za odbranu sugrađana. Kao oficir štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) na početku rata je jednostavno stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH.

Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine.

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.