Počela ekshumacija kod Prijedora: Pronađeni posmrtni ostaci

Na lokalitetu Žeger-Čarakovo kod Prijedora pronađeni su posmrtni ostaci najvjerovatnije žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene u ljeto 1992. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta, pojasnila je za Detektor da se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima, te da se, prema informacijama kojima raspolaže Institut, najvjerovatnije radi o osobi bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena na ovom lokalitetu u ljeto 1992. godine.

“Posmrtni ostaci pronađeni su na privatnoj parceli, kada je vlasnik, prilikom čišćenja terena, uočio dijelove ljudskog skeleta koji su jednim dijelom bili na površini, a drugim u zemlji“, kazala je Fazlić.

Prema Institutu, posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prebačeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će uslijediti njihova kriminalističko-tehnička i sudsko-medicinska obrada, te biti izuzeti koštani uzorci radi identifikacije žrtve.

Iz Državnog tužilaštva su naveli da je ova ekshumacija izvršena po njhovom nalogu, te da su, uz istražioca ovog tužilaštva, u procesu ekshumacije i asanacije terena učestvovali ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta, kao i nadležni policijski djelatnici, koji su osiguravali lokaciju i davali krim-tehničku podršku.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.