Gradonačelnik Prijedora sazvao posebnu sjednicu skupštine povodom izjava imama Mahića

Na prijedlog gradonačelnika Slobodana Javora sazvana je posebna sjednica Skupštine Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izjava imama Amira ef. Mahića od 27. januara ove godine.

Glavni imam Kozarca Amir ef. Mahić već je pod istragom MUP-a RS-a i saslušan je jer je na džumi istakao stav o sektama u pravoslavlju koje su protumačene kao “širenje mržnje” te je protiv njega odmah pokrenut postupak.

Mahić je uputio izvinjenje ističući ako njegova namjera nije bila povrijediti ničija vjerska osjećanja već ukazati na fenomen instrumentalizacije vjere u nečasne svrhe.

Procesuiranje imama Mahića za gradonačelnika Prijedora nije dovoljno, pa je on sazvao posebnu sjednicu koja će biti održana 16. februara.

Samo je jedna tačka rada gradske skupštine i ona glasi:

“Zauzimanje stavova, donošenje zaključaka povodom izjava glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira Mahića 27.1.2023. godine. Predlagač: Slobodan Javor, gradonačelnik i drugi”.

Mahić je već ispitan u svojstvu osumnjičenog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”. Za ovo krivično djelo je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

(

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.