Eso Balić i Haris Kaltak-Lijepa muzika i sevdalinka ne smiju biti zanemarene

Za Esu Balića, Krajišnika sa švicarskom adresom, čuli su mnogi. Dobri poznanici, a i oni koji su možda samo jednom sjeli s njim, na početku će shvatiti da je riječ o čovjeku velikog srca.

I ne samo da lijepim tekstovima i muzikom koju uglavnom proizvodi sa svoje harmonike širi ljubav prema BiH, a stalnim komponiranjem novih sevdalinki ne dozvoljava da ova pjesma ode u zaborav, već i svojim humanitarnim radom dokazuje da je upravo ono što objavismo na početku ovog teksta.

Balić pored brojnih gostovanja širom Švicarske, itekako je tražen i rado viđen na svadbenim veseljima. Oni koji su ga angažirali vele da im je taj poseban dan svojim slavujskim glasom učinio još posebnijim.

Kada smo već kod veselih tonova, ovaj profesor muzike i putem digitalnih platformi podučava mlade, ali i starije generacije izvornoj bosanskoj pjesmi-sevdalinci.

Na njegovom oficijelnom Youtube kanalu možete pronaći brojne video zapise na kojima Balić svira, pjeva, ali i daje instrukcije onima koji žele živjeti muziku.

“U posljednje vrijeme, što me posebno raduje, puno je djece i tinejdžera čiji mi se roditelji javljaju kako bi ih naučio kako na što bolji, brži i efikasniji način da ovladaju harmonikom. Sretan sam što svoje znanje prenosim na mlađe generacije”,  izjavio nam je Balić prilikom susreta u Sarajevu.

A bili smo svjedoci i njegovom susretu sa Harisom Kaltakom, jednim od najmlađih, ali itekako uspješnih bosanskohercegovačkih harmonikaša. Tom prilikom dogovarali su saradnju na jednom vrlo značajnom projektu o čijim pojedinostima je, vele nam, rano govoriti.

“Sarajevo je uvijek imalo tradiciju da ima najbolje harmonikaše. Ne bih nabrajao jer je spisak dug ali i da ne zaboravim nekog, samo ću reći ime ovog sjajnog momka kojeg bih zbog njegovog znanja, mladosti, slatkoće i lakoće sviranja slobodno mogao nazvati “Bosanski Mozzart”. Haris Kaltak je njegovovo ime i raduje me da smo se mogli družiti a siguran sam da će on ako Bog da napraviti i svjetsku muzičku karijeru. Uskoro će za vas biti objavljena i jedna lijepa emisija koju smo zajedno radili – rekao nam je.

(Hayat)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.