Bilbija i Adamović: Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Prijedoru

Na obnovljenom suđenju nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, optuženim za zločine kod Prijedora, Apelaciono vijeće je prihvatilo prijedloge Državnog tužilaštva da se ponovo saslušaju neki svjedoci koji su ranije ispitani.

Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović
Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović sa braniocima. Foto: Sud BiH

Tužilac Ćazim Hasanspahić predložio je saslušanje nekih od ranije saslušanih svjedoka u ovom predmetu, te kazao kako nema novih dokaza.

Advokat prvooptuženog Bilbije, Savan Zec, predložio je između ostalog, saslušanje novog svjedoka, te kazao kako zadržava pravo da dokaze izvede nakon što Tužilaštvo izvede svoje dokaze, dok je Adamovićev advokat Radovan Stanić kazao da se izjasnio u pismenom podnesku.

Apelaciono Vijeće je na današnjem ročištu donijelo odluku da prihvata određene predložene dokaze, dok će se o ostalim dokazima izjasniti naknadno.

Tužilac je kazao da ostaje kod navedenih mjera zabrane optuženima, dok se Odbrana nije protivila.

Prema ranijem saopćenju Suda BiH, Apelaciono vijeće je potvrdilo oslobađajući dio presude, prema kojoj je Ranko Babić oslobođen optužbe, a Bilbija i Adamović oslobođeni jednog dijela optužbe.

Sud BiH je u novembru 2021. godine Bilbiju i Adamovića proglasio krivim za nečovječno postupanje prema civilima u Bukviku, a oslobodio ih je, zajedno sa prvooptuženim Rankom Babićem, optužbi za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak.

Oni su bili optuženi za zločin protiv čovječnosti, a Vijeće je u presudi prekvalifikovalo djelo u “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Bilbija je prema toj presudi osuđen na dvije, a Adamović na tri godine zatvora.

Prema presudi, Adamović je u Bukviku udarao Smaila Kadirića rukama, nogama i kundakom, te ga nastavio tući s drugima, kada je pao na zemlju i izgubio svijest. On je oslobođen optužbe i da je potom udario zaštićenog svjedoka “A”.

Bilbija je proglašen krivim da je rukama, nogama i kundakom udarao Emsuda Kadirića.

Vijeće je oslobodilo Bilbiju i Adamovića optužbi da su udarali Emsuda Kadirića sjekirom po glavi. Oslobađajući dio presude odnosi se i na odvoženje Emsuda do iskopane rupe, gdje je, nakon što se vidjelo da daje znake života, Adamović rekao jednom vojniku da ga ubije, a kada je ovaj to odbio, prišao je drugi i lišio ga života.

Vijeće je oslobodilo Babića optužbi da je, kao najstariji oficir na mjestu događaja, propustio da spriječi počinjenje djela i da je svojim prisustvom ohrabrivao druge.

Optuženi su oslobođeni i optužbi za odvođenje u nepoznatom pravcu Mirsada Kadirića, Emsuda Avdića i Senaida Muhića, koji su prethodno udarani.

Apelaciono vijeće je uvažilo žalbe Bilbijine i Adamovićeve Odbrane, a žalbu Tužilaštva odbilo kao neosnovanu. Na potvrđeni dio presude ne postoji mogućnost žalbe.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. septembar, kada će biti saslušana dva svjedoka.

(Nejra Džaferagić; Detektor.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.