Prva kuća na vodi proizvedena u Bosni i Hercegovini na probnom testiranju na Velikom Plivskom jezeru

Ovih dana na lokaciji Velikog Plivskog jezera, ispred hotela Plivsko jezero, u toku je postavljanje montažnog objekta “Floating House“ (kuća na vodi).

Radi pravovremenog i istinitog informisanja građana riječ je o testiranju ovog objekta u cilju certificiranja prve kuće na vodi proizvedene u Bosni i Hercegovini.

Objekat će u periodu do 30.9.2022. godine biti u fazi provjere koja se odnosi na postojanost i stabilnost kuće na vodenoj površini u cilju certificiranja ovog objekta prije početka serijske proizvodnje i izvoza. Ista je, nakon što prođe fazu provjere, namijenjena za tržište Evropske Unije.

Jedan od partnera ovog projekta, firma Metropolit studio iz Sarajeva, odabrala je lokaciju Velikog Plivskog jezera kao idealnu za testiranje kuće na vodi, te se obratila Općini Jajce za dobijanje saglasnosti za privremeno postavljanje montažnog objekta – kuća na vodi.

Općina Jajce je, cijeneći da je projekat vrijedan pažnje, tim više što je objekat kuće na vodi proizveden u našoj zemlji, dala saglasnost za privremeno postavljanje ovog montažnog objekta na Velikom Plivskom jezeru, na period od 1.9. do 30.9.2022. godine.

Također, Općina Jajce obratila se i Agenciji za vodno područje rijeke Save sa zahtjevom za davanje mišljenja u ovom predmetu. Saglasnost za testiranje otpornosti kućice na vodi, radi provjere s ciljem certificiranja montažnog objekta “Floating house” (kuća na vodi) u periodu od mjesec dana dala je i “Agencija za vodno područje rijeke Save” Sarajevo.

Uz zabranu izbacivanja fekalija, fekalnih voda ili drugih supstanci iz montažne kuće u Veliko Plivsko jezero, Općina Jajce je obavezala podnositelja zahtjeva, Metropolit studio d.o.o. Sarajevo, da prilikom montaže i demontaže objekta i napuštanja lokacije, sve vrati u prvobitno stanje i otkloni eventualne nedostatke.

(Akta.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.