Lukač: Uhapšeni nalogodavac i izvršilac ubistva policijskog načelnika Radenka Bašića

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač (SNSD) je izjavio da je ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića razriješeno. Bašić je ubijen u martu ove godine.

Poručio da će redovi Ministarstva unutrašnjih poslova RS biti, kako je kazao, očišćeni od onih koji su prodali i sebe i svoje kolege te pogazili ono za šta su se školovali i obučavali.

“Uhapšeni su i nalogodavac i izvršilac ubistva, ali su ostali još neki ljudi koji su na neki način doprinijeli da se ubistvo desi”, rekao je Lukač novinarima u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući današnje hapšenje u Prijedoru, Lukač je naveo da je akcija provedena sa ciljem borbe protiv organizovanog kriminala, ali da ima veze i sa ubistvom Bašića.

“Nastavljamo tu borbu. Najavio sam da u Prijedoru imamo još mnogo posla. Nažalost, uvijek se pojavi neki policijski službenik koji je otišao na drugu stranu i koji je sa kriminalcima, zbog nekog ličnog interesa, počeo da radi krivična djela i bude na usluzi i prodaje informacije iz policije. Svi takvi će biti procesuirani”, naglasio.

Lukač je rekao da su uhapšeni značajni kriminalci koji se povezuju sa telefonskom aplikacijom Sky.

“Ono što je nadležnost RS-a i na našoj teritoriji od tih 2.000, koji su spominjani, nisu svi sa teritorije RS-a. Očekujemo da otvorimo potpunu saradnju sa Europolom”, rekao je.

Najavio je da će večeras imati sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom i ministrom sigurnosti u Selmom Cikotićem (SDA) na kojem će biti razgovarano o Europolu.

“Već šest godina imamo sporazum o saradnji koji je potpisan i ratifikovan sa Europolom. Za šest godina nismo uspjeli u potpunosti da ga implementiramo onako kako je potpisan. To je Bosna i Hercegovina, šta drugo reći. Međunarodni sporazum, koji ima zakonsku snagu, nismo uspjeli da dovedemo do kraja”, ukazao je Lukač.

Napomenuo je da su iz Europola poručili da u sjediše u Hag ne mogu da prime ni oficira za vezu, koji je određen, dok sporazum ne bude potpuno proveden.

Uvjeren je da će večerašnji sastanak doprinijeti rješenju, da će biti određena kontakt tačka na kojoj će biti skoncentrisane sve informacije koje dolaze iz Europola, a koje će biti dostupne svakoj policijskoj agenciji, što bi doprinijelo, kako je konstatovao, boljoj operativnoj saradnji.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.