Inspektor osumnjičen da je odavao informacije Railićevoj kriminalnoj grupi

Pripadnici MUP-a RS uhapsili su policijskog službenika Dejana Jurišića, kao i Harisa Gredelja i Bojana Dejanovića, koji se dovode u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koju je predvodio Prijedorčanin Dalibor Railić zvani Dugi, a koji je označen kao naručilac ubistva Radenka Bašića, načelnika prijedorske Krimpolicije.

Trojac terete i za iznudu, a povezuju ih s kriminalnom grupom koju je predvodio Railić kojeg su, prema informacijama iz istrage, štitili, dok Jurišića, koji je pripadnik Policijske uprave Prijedor, sumnjiče da je Railiću odavao informacije.

Sumnja se da je ovaj inspektor informisao kriminalnu grupu i učestvovao u njihovoj zaštiti, a istražuje se povezanost svih uhapšenih u slučaju likvidacije Bašića.

Uhapšeni Dejanović je inače Railićev kum koji je i ranije hapšen u akciji “Storidž”, a i treći osumnjičeni poznat je policiji i pravosuđu te je osuđivan zbog pomaganja i saučesništva u ubistvu Nedžada Kličića poznatog kao “krajiški Rambo”.

Za uhapšeni trojac se sumnja da je dio Railićeve kriminalne grupe koja je predmet istrage u slučaju “Storidž” zbog teških krivičnih djela povezanih s narkokriminalom i krijumčarenjem droge.

Istraga će pokazati i da li su Jurišić i Dejanović iznuđivali informacije od kriminalnih osoba i ucjenjivali ih da rade za njih.

Kako je saopšteno iz MUPa RS, službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su ponedjeljak u Prijedoru zbog organizovanog kriminala uhapsili D.J., B.D. i H.G.

“Navedenim licima se takođe stavljaju na teret i druga djela, i to: licu D.J. iznuda i zloupotreba službenog položaja, licu B.D. iznuda i licu H.G. neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga. Oni će nakon završene kriminalističke obrade biti sprovedeni u Tužilaštvo BiH”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je D.J. policijski službenik Policijske uprave Prijedor, a on će biti suspendovan i protiv njega će biti podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka.

Zbog ovog slučaja oglasili su se i iz Tužilaštva BiH, gdje su rekli da tužilac koordiniše aktivnosti policijskih službenika MUPa RS prilikom hapšenja i pretresa trojice osumnjičenih na području Prijedora.

“Navedeni osumnjičeni, među kojima je i jedan policijski službenik MUPa RS, dovode se u vezu s organizovanom kriminalnom grupom koja se istražuje zbog teškog ubistva načelnika Krimpolicije Prijedor Radenka Bašića u martu ove godine, kao i niza teških krivičnih djela povezanih s narkokriminalom i krijumčarenjem opojnih droga”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaju da je među osumnjičenima i ovlašteno službeno lice, zbog čega krivična djela imaju elemente korupcije i zloupotrebe policijskih kapaciteta za izvršenje krivičnih djela.

Podsjećamo, Bašić je ubijen u martu ove godine kada je krenuo od stana u kojem živi na posao u Policijsku stanicu u Prijedoru.

Kao direktni izvršilac ovog ubistva sumnjiči se Aleksandar Miljatović, a njegov kum Igor Repajić osumnjičen je za pomaganje.

Railića zajedno sa Veljkom Ugrenovićem i drugima sumnjiče za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga.

(Nezavisne)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.