“Otcjepljenje” Omarske moguće već dogodine

Nakon što je nadležna komisija dala zeleno svjetlo da Omarska postane opština, ovo mjesto moglo bi već dogodine da se “otcijepi” od grada Prijedora i postane najmlađa lokalna zajednica u Srpskoj.

Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska dala je ove sedmice pozitivno mišljenje za ovu inicijativu, te pozitivno mišljenje na elaborat o teritorijalnoj promjeni grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je za “Glas Srpske” da ovu odluku podržava, dodajući da se godinama priča o toj inicijativi.

“Sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom više puta smo razgovarali na tu temu i on je pružio punu podršku”, rekao je Javor.

Dodao je da gradska vlast apsolutno podržava želju sugrađana iz tog dijela grada i nada se da će se ispuniti u što kraćem periodu, a to bi već, kako kaže, moglo da se dogodi iduće godine.

“Nakon što se poslije opštih izbora formiraju novi sazivi Vlade RS i Narodne skupštine RS očekujemo da će se ta tačka naći na dnevnom redu”, kazao je Javor, dodajući kako se nadaju da će se određene zakonske procedure završiti do kraja godine.

S druge strane, dodao je, nije isključeno da će i Kozarac u narednom periodu opet potegnuti ovo pitanje.

“To se gotovo sigurno može očekivati, s tim što tu nemamo čistu situaciju, jer mnogo mjesnih zajednica gdje je većinsko stanovništvo srpsko gravitira ka Kozarcu. Tu je specifičnija situacija u odnosu na Omarsku”, rekao je Javor.

Objasnio je da u Omarskoj uglavnom živi srpsko stanovništvo, koje je jednoglasno donijelo odluku da idu u osnivanje opštine, dok u Kozarcu dio mještana to želi, a dio ne.

“U narednom periodu vidjećemo šta će se tu dalje odvijati i kako će to proći”, kazao je Javor, dodajući da je njihovo samo da podrže, ali kada dobiju zahtjev sa 7.000 potpisa, kao što je bio slučaj sa Omarskom.

Inicijativni odbor za vraćanje statusa opštine Omarskoj izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnog mišljenja Komisije za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine, ali su istakli da se neće dalje oglašavati, dok ne dogovore naredne korake sa Vladom RS.

Oko 13.000 mještana i tri osnovne škole sa više od 700 učenika, te rudna bogatstva, argumenti su koji su išli naruku pokretačima inicijative da Omarska dobije status opštine.

Najmlađa opština

Stanari su trenutno najmlađa opština u Srpskoj. Taj status dobili su u septembru 2014. godine kada je u republičkom parlamentu jednoglasno podržano njihovo odvajanje od Doboja. Nakon toga prva opštinska vlast je birana na prijevremenim izborima početkom 2015. godine.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.